1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$60,080.8

Истинската цена на тениската от 12 долара

ESG

75 млн. души по света са буквално роби на модната индустрия

Модата, оказва се, е истинският опиат за масите. В цялата страна, докато инфлацията източи богатството на средната класа, американските потребители се радваха на утешителна награда: облеклото е безумно евтино. През 1993 г. можете да си купите тениска за $13 - и да получите среден резервоар, пълен с бензин, за приблизително същото. Днес пълният резервоар би струвал повече от три пъти повече. Тази тениска? 12,74 долара. Същото е и в България, а и в цяла Европа. 

Ние знаем човешката цена на тази полза. Един зноен ден в Бангладеш преди 10 години, работници в комплекса за шивашка фабрика Rana Plaza алармираха за пукнатини в сградата. Те бяха заплашени със загуба на месечна заплата, ако останат вкъщи. Сградата се срути на следващия ден, убивайки 1134 души и ранявайки над 2500, пише The New York Times.

Последващо, правно обвързващо споразумение между профсъюзите и (все още твърде малко) марки подобри безопасността на сградите в Бангладеш. И все пак, докато този проблем беше разгледан, днес още по-малко внимание се обръща на благосъстоянието на хората, които работят в индустрията. През последното десетилетие гласовете на над 75 милиона уязвими работници в световната шивашка и текстилна промишленост бяха постоянно обезценявани, както и продуктите, които произвеждат.

Снимка: istockphoto.com

Не винаги е било така. От Индустриалната революция до края на Студената война производството на облекло беше най-важният двигател на човешкото развитие в света. В средата на 19-ти век в Манчестър, Англия, търговията с текстил насърчава технологични скокове, които водят до по-високи заплати и по-ниски цени на потребителските стоки.

До началото на века източноевропейските евреи и други имигранти изградиха квартала за облекло в Долен Ийст Сайд не само в генератор на богатство, но и в авангард на национално движение за правата на работниците. През 60-те години на миналия век производството на облекло в Южна Корея заложи следвоенното възстановяване и след това се разшири в други азиатски страни. След икономическите реформи на Дън Сяопин, китайската шивашка индустрия спомогна за стимулирането на икономическия растеж, който допринесе за едно от най-големите изселвания на човечеството от абсолютната бедност. Дрехите са послужили за бягство от селскостопанската работа за препитание на милиарди хора.

Днес този двигател заглъхна. Средният шивашки работник получава едва половината от заплатата, необходима за достигане на приличен стандарт на живот. Месечната минимална заплата за работник в областта на облеклото в Бангладеш е еквивалентна на 75 долара, което означава, че работникът може да изкарва по-малко от 3 долара на ден. Мнозина не могат да си позволят основни храни като месо.

Лесната изкупителна жертва за мизерните условия на труд, в които работят много работници в областта на облеклото, е бързата мода, бизнес модел, популяризиран от хора като основателя на Zara Амансио Ортега (№14 в списъка на милиардерите на Forbes), който преследва хитовите тенденции с бързо производство. Но такива компании - като Shein, с неговите изумително ниски цени и непрозрачни вериги за доставки - са симптоми, а не причина.

Снимка: istockphoto.com

Натискът надолу, съчетан с намалена работна сила, означава, че индустрията за облекло на стойност 1,5 трилиона долара е изпаднала в място на широко разпространена злоупотреба, което не би изглеждало неуместно в първите години на индустриализацията. През 2022 г. митническата и гранична служба на САЩ, налагайки законодателен мандат за предотвратяване на навлизането на стоки, произведени с принудителен труд на пазарите в САЩ, спря продукти на стойност 816,5 милиона долара - спрямо 55 милиона долара през 2020 г. - включително облекла. Transparentem, групата за разследване с нестопанска цел, която основах, разкри множество злоупотреби във веригите за доставки на десетки компании - включително принудителен труд, детски труд и силно замърсена работна среда.

В Малайзия и други страни производителки на облекла работниците описаха, че са били държани заложници в един и същи капан: дългово робство.

Производството на облекло страда от това, което икономистите наричат проблем на агенцията. Марките разчитат на одитори, за да разкрият нарушения във фабриките – след което често изискват фабриките да плащат за техните собствени одити. Не е изненадващо, че типичният одит е кратък, неблагонадежден и, както Transparentem установи в повечето одитирани фабрики, които разследвахме, лесен за манипулиране. Доставчиците, които вече работят с изключително ниски маржове, не могат да си позволят да губят клиенти. 

Към днешна дата много малко компании — Патагония е рядко изключение — дори се опитват да бъдат достатъчно прозрачни относно истинските условия на труд в своите вериги за доставки. Въпреки че младите потребители биха платили повече за устойчиви продукти, марките нямат необходимата прозрачност за сключване на сделка.

Знаем, че младите потребители са готови да плащат повече за дрехи, направени от работници, чиито гласове могат да бъдат чути. И всички трябва да знаем, че тези работници са добре. Първа, спешна стъпка: Компаниите за облекло трябва да публикуват пълни, подробни одити за социално съответствие, които претендират да оценят условията на труд по цялата верига. Подобно разкриване би позволило на инвеститори, други марки, потребители, активисти, синдикати и на самите работници, да одитират одиторите и постепенно да бъдат част от по-всеобхватен мониторинг.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии