Над 1000 деца от цялата страна се включиха в Националния ученически конкурс Моята паричка

БГ Бизнес

В конкурса за есе ученици от 13 до 16 години избираха измежду три теми

918 рисунки и 111 есета участват в двете категории на Националния ученически конкурс Моята паричка. Деца от 103 града са се включили в инициативата, на която bTV Media Group е медиен партньор. Организатор на конкурса е платформата за финансова грамотност The Little Chief, с подкрепата на Junior Achievement Bulgaria. 

В конкурса за есе ученици от 13 до 16 години избираха измежду три теми, насочени към предприемачеството и добрите финансови навици:

  1. „Най-големият провал е да не опиташ.“ (по цитат от Деби Фийлдс, Mrs. Fields Cookies)
  2. „Много хора харчат пари, които не са изкарали, за неща, които не желаят, само за да впечатлят хора, които не харесват.“ (по цитат от Уил Роджърс)
  3. „Използвай парите си за неща, които могат да се купят с пари. Използвай времето си за неща, които не могат да се купят с пари.“ (по цитат от Харуки Мураками) 

Моята паричка

В конкурса за рисунка участваха деца от 6 до 12 години, като задачата пред тях беше да измислят проект на собствена банкнота. Хан Аспарух, Васил Левски, Райна Кабаиванска, Стефан Данаилов, Хари Потър, Бай Ганьо, патриарх Неофит, роботи и извънземни… Това са само част от персонажите, които децата са избрали да изобразят върху своите въображаеми банкноти. С послания за мир, за опазване на околната среда, за образование - в своите творби на пари децата ни показват какво е важно за тях. 

Цялата галерия може да разгледате в сайта на конкурса www.parichka.bg тук. От 1 до 5 май с гласуване в сайта ще бъде определен победител на публиката в конкурса за рисунка. Авторитетно жури ще избере останалите победители в двете категории.  

Общо 9 участници ще бъдат отличени в двата конкурса и ще получат медали, грамоти и страхотни награди. Паричният награден фонд е предоставен от една от големите търговски банки в страната, а компании и издателства са подготвили за финалистите и победителите кутии с подаръци и изненади, книги и образователни комплекти. 

"Целта на конкурса е чрез творческия процес да подскажем на родители и учители как могат да започнат разговора за финансовата грамотност, парите и финансовите навици с децата през игра", споделя Наталия Тодорова, организатор на инициативата. 

Ето част от участващите в конкурса проекти на банкноти:

Снимка: "Моята паричка"

Георги Петров, 11 г. от София (един от победителите в Моята паричка 2023). Източник: www.parichka.bg

“Паричката е посветена на световния мир. Около знака за световен мир са знамената на държавите, които са в центъра на текущи военни конфликти - Русия, Украйна, Израел, Палестина, Иран, Афганистан, Сирия, Йемен. В четирите ъгъла са символите на най-влиятелните световни организации, имащи отношение към мира в света - ЕС, ООН, НАТО, УНИЦЕФ. Номиналът е 1, издател е Трезорът на световния мир, има холограмна лента.”

Катрин Цветанова, 11 г. от Лом. Източник: www.parichka.bg

Борис Василев, 8 г. от София. Източник: www.parichka.bg

“Кое е това, което бихте си купили с пари, но не се продава? Безкрайното знание.”

Габриела Сиракова, 9 г. от Велико Търново. Източник: www.parichka.bg

Боян Дженатов, 6 г. от Бургас. Източник: www.parichka.bg

Петко Харбалиев, 8 г. от Бургас. Източник: www.parichka.bg

“Моята въображаема валута се нарича "Щастливо поколение". Номинал от 5 усмивки. Усмивката символ на доброта, радост. На лицевата страна има щастливо семейство със своя домашен любимец и дъга, символ на децата и надеждата. Слънцето е символ на светлината, плодно дръвче символ на плодородието, цветя символ на природната красота, облаците са символ на природата.”

Бизнес Видео Подкаст