1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Спират пети блок на АЕЦ "Козлодуй" за годишен ремонт

Спират пети блок на АЕЦ "Козлодуй" за годишен ремонт

По време на ремонта ще бъде заредено новото американско гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" предстои бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво на 5 май, съобщиха от централата.  

В изпълнение на програмата на АЕЦ "Козлодуй" за диверсификация в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от американската компания Westinghouse, след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено в АЕЦ "Козлодуй" на 20 април. В рамките на всяко презареждане по време на ежегодните планови ремонти се подменя по една четвърт от касетите в реактора, като по този начин процесът на поетапен преход към новото ядрено гориво ще продължи 4 години, поясняват от атомната централа.

Сега към средата на май ще бъдат заредени първите 43 касети с американско гориво. 

Процесът на подготовка за преминаването към горивото на "Уестингхаус" започна през 2019 г. с подписването на договора с компанията. 

По време на престоя, който се планира да завърши до средата на месец юни, ще бъдат изпълнени необходимите дейности по ремонт, профилактика и превантивно техническо обслужване на оборудването и системите на Пети блок. С това ще бъде осигурена безопасната и надеждна работа на ядрената мощност през следващата горивна кампания на реактора, отбелязват от централата.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии