Кои са най-скъпите сортове кафе и колко струват?

Топ 5

Няма да повярвате до каква цена стига килограмът на специалните сортове

Кафето е любимата напитка на милиони хора по света. То е и вторият най-продаван продукт в света, след нефта. Според статистиката всеки ден по света се изпиват по 2.2 милиарда чаши от ароматната напитка.

Разнообразието от сортове и комбинации е също толкова огромно, колкото и търсенето. Ето и списък с най-скъпите сортове кафе:

Coffee Yauco Selecto AA, Пуерто Рико
53 долара за кг

Богатата на хранителни вещества и минерали почва на Пуерто Рико ражда този специфичен сорт кафе с вкус на масло и шоколад. Изобилните валежи в страната осигуряват високи добиви, но дори това не е достатъчно, за да може всеки да се наслади на Coffee Yauco Selecto AA. Този сорт просто се среща много рядко.

Mi Esperanza Coffee, Хондурас
77 долара за кг

Кафето от Хондурас по принцип се отличава с високото си качество, богат шоколадов вкус и нюанси на ядки и подправки. Всичко това бързо превърна страната в световен лидер в производството на кафе в Южна Америка, но Mi Esperanza Coffee е върхът на лукса дори за Хондурас. Неговият ярък вкус, без горчиви нотки, привлича ценители от целия свят.

Los Planes, Салвадор
88 долара за кг

Един от най-добрите сортове кафе в света се отглежда в планинския район Чалатенанго в Салвадор. Това, което го прави уникално е нехарактерният му цитрусов вкус, с примеси на карамел и захарна тръстика.

Blue Mountain, Ямайка
108 долара за кг

Високопланинският сорт кафе (насажденията се отглеждат на 1500 метра над морското равнище), се харесва особено много на японците, които обикновено изкупуват до 80% от реколтата. Дори цената от 108 долара за килограм не ги спира.

Fazenda Santa Ines, Бразилия
110 долара за кг

Един от малкото сортове по света, които се отглеждат по традиционния начин, без изкуствени торове и пестициди, само плодородната бразилска почва и вода. Кафето се отличава с невероятния си вкус на шоколад и карамел.

St. Helena Coffee, о-в Св. Елена
174 долара за кг

Историята на компанията-производител на този сорт кафе може да се проследи чак до Наполеон Бонапарт, който всъщност пръв засажда растението на остров Света Елена. Така или иначе, историята на кафето е само една от причините за неговата цена. Черната напитка от сорта St. Helena Coffee се отличава с богатия си аромат и вкус, за който се намират достатъчно богати купувачи.

Luwak Coffee, Индонезия
360 долара за кг

Зърната на това кафе са уникални с това, че са преминали през храносмилателния тракт на азиатската палмова цибетка. В стомаха на животното плодовата обвивка на кафето се усвоява, а зърната остават. Експертите твърдят, че именно този процес придава специфичния вкус и аромат на кафето, което ние няма да оспорваме.

Hacienda La Esmeralda, Панама
773 долара за кг

Най-скъпото кафе в света не може да се намери в обикновените магазини или кафетерии. Панамският сорт Hacienda La Esmeralda се предлага единствено на специални търгове. Освен много скъпо – 773 долара за килограм, това кафе се среща и изключително рядко.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст