1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

В тези ресторанти вече готвят роботи

В тези ресторанти вече готвят роботи

Развихря се една нова "гурме революция"

В света на гастрономията, където вкусът и усещането са в основата на всичко, се развихря една нова "гурме революция". Ресторантите не само се стремят към перфектно приготвени ястия, но също така се опитват да се справят с непрестанния проблем, който е липсата на персонал. За да помогнат с този проблем, в кухнята влизат помощници от метал.

Да, вярно е! Роботите-готвачи вече не са фантастичен елемент от някой филм. Ето пет ресторанта по света, където роботи са главни готвачи: 

САЩ, Калифорния - CaliExpress by Flippy

Това е първото място за хранене в Щатите, където и поръчването, и приготвянето на храната е напълно роботизирано. Flippy, от Miso Robotics, приготвя бургери и чийзбургери от прясно смляно говеждо при всяка поръчка. В момента ресторантът предлага ексклузивно хамбургери, чийзбургери и пържени картофи, всички съобразени с предпочитанията на клиентите и удобно поръчани и платени през определени павилиони, пише Forbes.

Хърватия - BOTS&POTS Sci-Food bistro

В това бистро в Загреб роботизирани готварски печки създават чудеса в едно гърне с несравнима прецизност – без пряка човешка намеса. Мечтаете за паста със скариди и тиквички или черно ризото? GammaChef е на вашите услуги. Той е обучен от хора робот-готвач и е главен готвач в бистрото. Със смесица от артистичност и алгоритмично майсторство, GammaChef щателно приготвя ястия според дигитални рецепти, създадени от човек. Навсякъде другаде в кухнята роботизираните готварски печки приготвят по четири апетитни ястия на всеки 15 минути, доставяйки, без усилие, почти сто порции на час.

Япония - E Vino Spaghetti

Няма да ни изненада, че E Vino Spaghetti в Токио е дом на първия автоматизиран готвач на паста, P-Robo. Използвайки технология за разпознаване на изображения, P-Robo може да приготви ястия с паста само за 45 секунди, като използва специално изработен тиган за пържене с мощна индукция. След сваряване на предварително подготвена паста, P-Robo добавя сос и подправки в тигана, чрез прецизно въртеливо движение.

Снимка: YouTube

Кухненският персонал добавя някои финални щрихи и така целият процес на готвене отнема от 45 до 75 секунди. Роботът-готвач е способен да произвежда впечатляващите 90 порции час. P-Robo се справя и със задачи като размразяване на замразена паста и чистене на тигани.

САЩ – Sweetgreen

Веригата за салати, Sweetgreen, използва роботизирани готвачи за приготвяне на салати. Докато хората се справят с важни задачи като мариноване на протеини, готвене и нарязване на зеленчуци и изработка на дресинги, роботите вършат тежката работа. Роботът разпределя съставките за салата, създавайки перфектни, които след това грациозно се плъзгат по конвейерната лента. Използвайки тази автоматизирана система, веригата за ежедневни доставки не само повишава ефективността, но и значително намалява времето за изчакване, с капацитет за сглобяване на впечатляващите 500 салати на час.

RoboChef

RoboChef използва облачни технологии, изкуствен интелект и е роботизиран готвач за ресторанти за бързо обслужване, които имат възможности за франчайз в световен мащаб. В момента концепцията работи успешно в Дубай и Сингапур.

В RoboChef посетителите подготвят своите поръчки, избирайки от разнообразен набор от съставки. Роботизираният готвач има база данни с рецепти, които могат да бъдат адаптирани и персонализирани. Изкуственият интелект значително влияе на кулинарния процес, като осигурява точно време за готвене, контролира температурата, избира съставки и подправя ястия с програмирана прецизност. След 2-3 минути ястието е готово за консумация.

Роботите готвачи предлагат последователност и прецизност в приготвянето на храната, като гарантират, че всяко ястие се придържа към строги стандарти всеки път, когато се приготвя. Както демонстрират тези пет глобални ресторанта, приемането на автоматизация може да подобри качеството и консистенцията на ястията. Но все още остава един въпрос: може ли робот някога да повтори красотата на човешката артистичност и креативност?

Автор: Айлин Дрикова, стажант-репортер

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии