1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Тesla пуска роботакси, обяви Илон Мъск - ето кога

Технологии

Милиардерът говори за този проект от години

 

Tesla ще разкрие своя продукт за роботизирани таксита на 8 август, съобщи главният изпълнителен директор Илон Мъск в публикация в социалните мрежи на X, предава CNBC. 

Мъск говори за проекта за роботакси от години и той може да представлява нов голям бизнес за автомобилния производител, тъй като инвеститорите стават все по-предпазливи към компанията в период на забавяне на растежа.

Акциите на Tesla поскъпнаха с над 3% в продължителната търговия след туита на Мъск.  

Мъск сподели датата на разкриването, след като Reuters съобщи, че плановете за дългоочаквания модел на евтин автомобил на Tesla са били изоставени. Мъск обвини Reuters в "лъжа". 

През 2015 г. Илон Мъск заяви пред акционерите, че автомобилите на Tesla ще постигнат "пълна автономност" в рамките на три години. През 2016 г. той заяви, че до края на следващата година Tesla ще може да изпрати един от автомобилите си на прекосяване на страната, без да е необходима човешка намеса.

Tesla все още не е доставила роботакси, автономен автомобил или технология, която да превърне автомобилите ѝ в автоматизирани превозни средства. Въпреки това Tesla предлага усъвършенствани системи за подпомагане на водача (ADAS), включително стандартна опция Autopilot или премиум опция Full Self-Driving "FSD", последната от които струва 199 долара на месец за абонати в САЩ или 12 000 долара предварително. 

В стремежа си да увеличи продажбите в края на тримесечието Мъск наскоро задължи всички служители по продажбите и сервиза да инсталират и демонстрират FSD на клиентите, преди да им предадат ключовете. В имейл до служителите той пише: "Почти никой всъщност не осъзнава колко добре (под надзор) всъщност работи FSD. Знам, че това ще забави процеса на доставка, но въпреки това е задължително изискване".

Въпреки името си, премиум опцията на Tesla изисква човек-водач зад волана, готов да завие или да натисне спирачката във всеки един момент. 

Подразделението за автономни превозни средства Waymo на Alphabet управлява търговски услуги за пътуване без шофьор във Финикс, Сан Франциско и Лос Анджелис и развива дейността си в родния град на Tesla - Остин, Тексас.

Waymo също така наскоро сключи многогодишно партньорство с Uber и ще използва роботите си за доставка на храна за Uber Eats в Аризона. В Китай автономното звено на Didi работи с търговска цел на пазари, включително в Гуанджоу. Компании, сред които Wayve във Великобритания и Zoox в САЩ, продължават да тестват своите роботакси.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии