1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Това е най-бързият хуманоиден робот в света (ВИДЕО)

Това е най-бързият хуманоиден робот в света (ВИДЕО)

За сравнение Юсейн Болт бяга със скорост до 44 км/ч.

Unitree H1 е хуманоиден робот, достатъчно гъвкав, за да изпълнява задачи, подобни на човешките, и държи неофициален световен рекорд за скорост на бягане сред хуманоидните роботи.

Снимка: Unitree H1

Известният експериментален хуманоиден робот Atlas от работилницата на "Бостън Динамикс" и роботът Optimus на Tesla (все още във фаза на разработка), както и CyberOne на Xiaomi получиха достоен съперник. Кодовото му име е "H1" и идва от китайската компания Unitree, която наскоро се похвали с новите постижения на третата версия на своя робот.

Роботът демонстрира своята скорост, мощност, маневреност и гъвкавост:

Той може да ходи и да тича самостоятелно по сложни терени:

360° възприемане на средата в дълбочина:

Unitree H1 е най-бързият хуманоиден робот в света, ако съдим по скоростта му на движение по равна повърхност. Неофициалният рекорд е 3,3 метра в секунда (11,9 км/ч), въпреки че създателите посочват, че технологията на робота има потенциал да тича още по-бързо, до 18 км/ч.

Компанията е уловила някои от възможностите му в прикаченото видео, където можете да видите колко бързо може да тича, да скача, да изкачва стълби или да борави с ежедневни предмети като хората.

Сред другите характеристики те отбелязват, че "H1" е висок 180 см и тежи само 47 кг (така че е "по-слаб" от Atlas и Optimus. Работи с батерия с капацитет 864 Wh, която може да се сменя бързо, докато се движи в пространството с помощта на вградени 3D лидари и камери, които му дават "усещане" за дълбочината на пространството. Въртящият момент на електродвигателя в най-здравите стави (колена) е 360 Nm. Ръцете му имат 4, а краката му общо 5 нива на свобода на движение.

С новия рекорд за скорост H1 изпревари гореспоменатия Atlas, чиито спецификации казват, че може да се движи със скорост от 9 км/ч. Но дори и новият рекорд е далеч от постиженията на хората. За сравнение Юсейн Болт бяга със скорост до 44 км/ч.

Цената му е 150 хил. долара. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии