1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Хиляди безработни: Зукърбърг стартира нова вълна на съкращения в Meta

Технологии

Meta планира да затвори около 5000 обяви за работа

Meta, компанията собственик на Facebook и Instagram, заяви, че планира да съкрати около 10 000 служители, или приблизително 13% от работната си сила.

  • Защо технологичните компании съкращават хора
  • Кои екипи съкращава Meta
  • Meta планира да затвори около 5000 обяви за работа

Съкращенията ще засегнат екипа за човешки ресурси и набиране на персонал, като през април и май предстои преструктуриране на технологичните и бизнес групи, каза Зукърбърг в съобщение, публикувано на уебсайта на компанията, цитирана от New York Times. Новото съобщение стартира втория кръг от съкращения на компанията през последната половин година. През ноември Meta уволни повече от 11 000 души, или около 13% от работната сила по това време.

Meta планира да затвори около 5000 обяви за работа, които все още не са попълнени.

Той започна да освобождава служители след години на неспирно наемане с главоломна скорост. Компанията му погълна служителите, работещи по приложенията, включващи и WhatsApp. В пика си миналата година Meta имаше 87 000 служители на пълен работен ден.

Но тъй като глобалната икономика се влоши и пазарите на дигитална реклама се свиха миналата година, Зукърбърг започна да слага край на неконтролирания растеж.

По време на разговор за печалбите през февруари главният изпълнителен директор каза, че не иска компанията да бъде претъпкана с представители на средния мениджмънт или „мениджъри, управляващи мениджъри“.

Снимка: Reuters

Meta се справя с много предизвикателства в наши дни. Той се бори не само със забавянето на цифровата реклама, но и с промените на Apple в поверителността на мобилната си операционна система, които ограничиха способността на Meta да събира данни за потребителите на iPhone, за да помогне за насочването на реклами. Той също така е изправен пред силна конкуренция от TikTok, чиято популярност скочи през последните няколко години.

Meta е в разгара на сложен преход да се превърне в компания „metaverse“, свързваща хората с един завладяващ дигитален свят чрез слушалки и приложения за виртуална реалност. Зукърбърг вижда метавселената като изчислителна платформа от следващо поколение, затова харчи милиарди долари за усилията и преразпределя служителите си в своето подразделение Reality Labs, което е фокусирано върху продукти за метавселената.

През последните месеци обществеността се интересува живо от чатботове, които са изградени на базата на изкуствен интелект. Meta е инвестирала в A.I. от години, но напоследък не е в центъра за развой на технологията.

Още за иновативните технологии на Meta:

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии