1 USD
1.80012 BGN
Петрол
86.66 $/барел
Bitcoin
$23,466.0

„Честито, ти си съкратен“: 5 истории на освободени служители в IT компании

Свят

Но каква е причината това да се случва?

 

След 9 години работа в Google Ребека Моран е част от съкратените служители на Google. Ще си кажете: „Да, има още много хора, като нея, които пострадаха от масовата вълна на уволнения в технологичната индустрия“. Малката разлика тук е, че тя е… бременна в 6-тия месец.

Ребека е само един от стотиците вече бивши служители, които пуснаха видео в Tik Tok от разочарованието си след като бяха съкратени. Социалната мрежа е буквано наводнена от „сълзи“, а такова масово изразяване на емоции след съкращения преди 5 години може би изобщо нямаше да съществува, защото липсваше платформа, на която това да се случи по достъпен начин.

„Не съм си представяла, че моята кариера в Google приключва. Но ето ме. Част от мен негодува. Разочарована съм, но знам, че е време да оставя това в миналото. Имам 2-годишен син и малко момиченце, което е на път“, казва в своето видео Ребека, докато стотици коментари под поста ѝ казват, че в повечето държави по света е незаконно да уволниш бременна жена.

Google, Amazon, Meta, Tesla, Twitter, Spotify, Shopify, Microsoft и Netflix… През последните 2 седмици някои от ТОП технологичните компании в световен мащаб съкратиха повече от 50 хил. човека.

Сред съкратените е и софтуерният инженер SIMP LORD, който просто пуска компютъра си една сутрин, отваря първия мейл в пощата си и вижда: „Честито, ти си съкратен. Нямаш достъп до системите. Не можеше да се сбогуваш с колегите си, но ще получиш солидно обезщетение.“

Разочарован от случилото се SIMP LORD хваща първия полет за Азия с приятелката си, където вече търси своето ново приключение, а относно съкращенията казва, че те са най-лесният път към това да намразиш някоя компания.

Само на няколко километра в Силициевата долина - Мегaн Ариел разбира, че е 1 от 11 000 съкратени в Meta. Със сълзи на очи, само част след като официално е била освободена с имейл, тя казва, че е имала усещане, че това ще се случи, защото все пак е била част от екипа на „рекрутърите“.

„Това беше работата, за която винаги съм мечтала и бях толкова горда със себе си, когато я получих. Имам хубави компании в CV-то и не се притеснявам, че няма да мога да си намеря работа, но мисля, че никога повече няма да мога да работя в компания като тази. Сега мразя работата, за която съм мечтала“, казва тя.

За голяма част от хората, основният проблем е че компаниите, в които са работили са онова ТОП ниво, което създава корпоративната култура на цялата технологична индустрия. Спомнете си как Google беше първата компания, която създаде цял кампус за своите служители, в който предлагаше безплатна храна, спортни игрища, басейни и какво ли още не, за да направи пребиваването на служителите си възможно по-удобно и по-дълго…

В социалната мрежа се появиха видеа като това на Nicole, която дори направи „Един ден на съкратен в Google”.

“Събудих се от съобщение от моя пряк мениджър, което гласеше: „Хей, Никол, чувствай се свободна да ми се обадиш“. Нямах никаква идея за какво става въпрос, затова ѝ звъннах и видях новината за съкращенията във всички медии. Тя ми каза да си проверя мейла. Слязох долу и разбрах, че дори не мога да се логна в имейла, не мога да си отворя календара и нямам достъп до никакви системи. Започнах да звъня на мои колеги, за да видя кои са другите съкратени“, добавя тя.

Според Никол съкращенията в Google са на принципа на руската рулетка и са били осъществени на абсолютно случаен принцип. Същата теза потвърждава и Миша Ева, която казва, че хората в Google са просто номер на акаунт.

Потребителката на Tik Tok Кендал прави цяла серия от видеа, започвайки с новината, че на следващия ден има среща с шефа си и не знае за какво е тя, но офисът е празен и LinkedIn е пълен с хора, които се отбелязват като „съкратени“.

„Може би е мой ред“, казва тя и само след няколко часа качва ново видео с новината, че е съкратена и разочарована, защото е работила за компанията по-малко от 6 месеца и тъкмо е свършила процеса по оn boarding.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии