1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

„Честито, ти си съкратен“: 5 истории на освободени служители в IT компании

Свят

Но каква е причината това да се случва?

След 9 години работа в Google Ребека Моран е част от съкратените служители на Google. Ще си кажете: „Да, има още много хора, като нея, които пострадаха от масовата вълна на уволнения в технологичната индустрия“. Малката разлика тук е, че тя е… бременна в 6-тия месец.

Ребека е само един от стотиците вече бивши служители, които пуснаха видео в Tik Tok от разочарованието си след като бяха съкратени. Социалната мрежа е буквано наводнена от „сълзи“, а такова масово изразяване на емоции след съкращения преди 5 години може би изобщо нямаше да съществува, защото липсваше платформа, на която това да се случи по достъпен начин.

„Не съм си представяла, че моята кариера в Google приключва. Но ето ме. Част от мен негодува. Разочарована съм, но знам, че е време да оставя това в миналото. Имам 2-годишен син и малко момиченце, което е на път“, казва в своето видео Ребека, докато стотици коментари под поста ѝ казват, че в повечето държави по света е незаконно да уволниш бременна жена.

Google, Amazon, Meta, Tesla, Twitter, Spotify, Shopify, Microsoft и Netflix… През последните 2 седмици някои от ТОП технологичните компании в световен мащаб съкратиха повече от 50 хил. човека.

Сред съкратените е и софтуерният инженер SIMP LORD, който просто пуска компютъра си една сутрин, отваря първия мейл в пощата си и вижда: „Честито, ти си съкратен. Нямаш достъп до системите. Не можеше да се сбогуваш с колегите си, но ще получиш солидно обезщетение.“

Разочарован от случилото се SIMP LORD хваща първия полет за Азия с приятелката си, където вече търси своето ново приключение, а относно съкращенията казва, че те са най-лесният път към това да намразиш някоя компания.

Само на няколко километра в Силициевата долина - Мегaн Ариел разбира, че е 1 от 11 000 съкратени в Meta. Със сълзи на очи, само част след като официално е била освободена с имейл, тя казва, че е имала усещане, че това ще се случи, защото все пак е била част от екипа на „рекрутърите“.

„Това беше работата, за която винаги съм мечтала и бях толкова горда със себе си, когато я получих. Имам хубави компании в CV-то и не се притеснявам, че няма да мога да си намеря работа, но мисля, че никога повече няма да мога да работя в компания като тази. Сега мразя работата, за която съм мечтала“, казва тя.

За голяма част от хората, основният проблем е че компаниите, в които са работили са онова ТОП ниво, което създава корпоративната култура на цялата технологична индустрия. Спомнете си как Google беше първата компания, която създаде цял кампус за своите служители, в който предлагаше безплатна храна, спортни игрища, басейни и какво ли още не, за да направи пребиваването на служителите си възможно по-удобно и по-дълго…

В социалната мрежа се появиха видеа като това на Nicole, която дори направи „Един ден на съкратен в Google”.

“Събудих се от съобщение от моя пряк мениджър, което гласеше: „Хей, Никол, чувствай се свободна да ми се обадиш“. Нямах никаква идея за какво става въпрос, затова ѝ звъннах и видях новината за съкращенията във всички медии. Тя ми каза да си проверя мейла. Слязох долу и разбрах, че дори не мога да се логна в имейла, не мога да си отворя календара и нямам достъп до никакви системи. Започнах да звъня на мои колеги, за да видя кои са другите съкратени“, добавя тя.

Според Никол съкращенията в Google са на принципа на руската рулетка и са били осъществени на абсолютно случаен принцип. Същата теза потвърждава и Миша Ева, която казва, че хората в Google са просто номер на акаунт.

Потребителката на Tik Tok Кендал прави цяла серия от видеа, започвайки с новината, че на следващия ден има среща с шефа си и не знае за какво е тя, но офисът е празен и LinkedIn е пълен с хора, които се отбелязват като „съкратени“.

„Може би е мой ред“, казва тя и само след няколко часа качва ново видео с новината, че е съкратена и разочарована, защото е работила за компанията по-малко от 6 месеца и тъкмо е свършила процеса по оn boarding.

Но каква е причината това да се случва? Повечето компании изтъкват като причина настъпването на рецесия, нарастващите лихвени проценти и инфлацията през изминалата година, които сринаха технологичните акции и принудиха рекламодателите да намалят разходите за онлайн реклама.

Повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ по-специално доведе до влошаване на апетита към американските технологични акции. Мрачният макроикономически климат, от своя страна, засили натиска върху тези компании да направят масови съкращения.

Повечето служители научават, че са съкратени в имейл. Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google и компанията-майка Alphabet, каза в имейл, изпратен до служителите на компанията, че фирмата ще започне незабавно да прави съкращения в САЩ, а в други страни процесът „ще отнеме повече време поради местните закони и практики“.

Най-голямата уеб търсачка в света предложи на базираните в САЩ служители 16 седмици обезщетение плюс две седмици за всяка допълнителна година, в която са работили в Google.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии