1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

"Роза, жито, лъв": Попитахме българите какъв символ искат да има на еврото (ВИДЕО)

БНБ, от своя страна, има друго предложение

Въпреки, че според последните данни, които Министерството на финансите оповести, датата за приемане на България в еврозоната няма да бъде 1 януари 2024 г., все пак темата все още е „на масата“ и ще продължи да бъде най-обсъжданото нещо още много дълго време, защото новата дата за която България работи е 1 януари 2025 г. 

От своя страна БНБ обсъжда българските евромонети да възпроизведат дизайна на настоящите ни разменни монети, т.е. еврото да запази символите на българския лев. Според управителя на БНБ това ще услесни разпознаваемостта и прехода към новите монети в България и ще осигури приемственост в историята на българските парични знаци и утвърждаване на националната идентичност чрез познатите символи на българския лев.

Монети от страни в еврозоната

Две седмици преди датата на въвеждане на еврото БНБ ще започне предварително да захранва банките с евробанкноти и евромонети с българска национална страна.

Решихме да попитаме какво мислят гражданите по този въпрос и кои са символите на България, които те биха поставили на еврото, ако това зависеше от тях.

Българската роза определено беше един от най-честите отговори, следван от лъв, житен клас, паметника „Шипка“ и НДК.

Вижте какво искат българите на своето евро в анкетата ни във видеото!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5