1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Децата в дигиталния свят - защо голяма част от родителите не разбират силата на технологиите

В новия епзиод на Бизнес Видео Подкаст гостува Петър Шарков, изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия

Дигитализацията сред децата все още не е основен приоритет за голяма част от обществото ни, а колкото е важна функционалната грамотност, толкова е важна и дигиталната.

Това каза в новия епизод на Бизнес Видео Подкаст Петър Шарков, изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия.  

Снимка: bTV Бизнес екип

„Има родители, които все още не са осъзнали силата и възможностите на технологиите“, казва експертът.

Децата живеят с технологиите – те са в техния джоб. Ако ние сме преживели еволюцията на технологиите, то днес те живеят с тях от първите си дни. Недостатък е, че ги използват за консумиране, като трябва да насочим вниманието им към това, че могат да създават – било то собствени игри, приложения, сайтове и т.н.

„Насочването на вниманието към това, че технологиите могат да помогнат за реализация на идеите си е ключово“, допълни Шарков.

Изграждането на дигитални умения у ранна детска възраст е предпоставка и за успешно професионално развитие. Технологиите са един от най-силните катализатори на промяна на професиите. Това е причина някои професии да изчезнат, други да се модифицират и да бъдат надградени, тъй като те навлизат във всяка една индустрия и в бизнеса.

IT секторът е инициатор на различни програми, насочени към изграждането на дигитални умения на учениците, така че да бъдат доста подготвени, когато се стигне до професията“, обясни експертът.

Има нужда от подготвени специалисти, но всяка компания има нужда и от личности – дори да имаме специфични умения, меките също са изключително важни – да работим в екип, да правим компромиси, да се справяме в кризисни ситуации и да се мотивираме взаимно в компанията.

В новия епизод на Бизнес Видео Подкаст Шарков засегна и основни проблеми за в сферата на дигитализацията като липсата на достатъчно подготвени технологични кадри, както и слабото интегриране на новите технологии в бизнеса. Проучвания показват, че страната ни продължава да е сред последните места по дигитализация в ЕС.

***

Петър Шарков е изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия, която предоставя безплатно обучение по програмиране и дигитални умения за над 3000 ученици всяка година.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии