1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Най-скъпата сделка, цените в кварталите и още за имотния пазар през 2022 г. (ОБЗОР)

Недвижими имоти

Припомняме най-интересните неща от годината

Изпращаме 2022 г. - година, белязана от войнa, сериозна газова криза, безпрецедентно покачване на лихвените проценти от централните банки и редица икономически сътресения след COVID-19. Но има един сектор, който не спира да вълнува българите през последната година. Сектор, в който цените не спират да вървят нагоре, а търсенето да расте.

Снимка: iStock
Нека разгледаме някои от най-интересните фактори на имотния пазар през 2022 г., без които не можем да започнем новата година:

Снимка: istockphoto.com
Очаквания за война

През първите месеци от годината имотния пазар беше разтърсен от новината за стартиращата тогава война в Украйна. Очакванията в онзи момент бяха за потенциален смут сред купувачите и продавачите, подобен на този по време на COVID-19, както и такива за нова бежанска вълна от Украйна към България и нужда от имоти за настаняване на стотици хора.

„След като първоначалният стрес отмине, пазарът ще се върне към устойчивите фактори на растеж, подобно на кризата с коронавируса. Тези, които забавиха плановете си за покупка, впоследствие бяха принудени да ги реализират на по-високи цени“ коментира за businessnovinite.bg Ралица Ценова, директор продажби на Home2U.

Цените на строителните материали скочиха

Войната в Украйна доведе до затруднения в доставката на стомана и арматурно желязо, както и до значително повишение в цените на строителните материали. Поради този фактор някои строители говореха, не само за повишаване на цените, но и за забавяне на старта на някои проекти, предвид дефицитите.

Сделките с недвижими имоти въпреки това отбелязаха ръст с 10% за първото тримесечие според данни на Агенцията по вписванията спрямо същия период на предходната година. По морето се наблюдаваше дори още по-голям ръст като във Варна се отчете увеличение дори от 34%, а в Бургас 18%. В София увеличението беше 8-9%, а в Пловдив имаше символичен спад от няколко десетки сделки.

Снимка: iStock
„Да говорим за пари“

Търсене

Сделките за двустайни апартаменти се случват на нива от 85 хил. до 125 хил. евро, като цената може да варира в зависимост от състоянието на имота и от това дали има включено паркомясто. Оказа се, че е доста трудно, а към края на годината и почти невъзможно да се открие двустаен апартамент на цена под 100 хил. евро в София.

Сделките с тристайни апартаменти се случват на нива от 120 хил. до 180 хил. евро, като този диапазон може да бъде и много по-голям отново поради фактори като състояние на имота, район, включено паркомясто, казват още от агенцията за недвижими имоти.

Най-силно според няколко проучвания е търсенето в кварталите Малинова долина, Лозенец, Хиподрума, Красно село, Център. Засилен интерес се наблюдава към кварталите Сухата река, Надежда 1 и Надежда 2, Люлин 2, Люлин 8 и Люлин 9.

Все повече се забелязва интерес в търсенето на къщи и парцели за строителство на къщи в покрайнините на София. Средствата, които са готови да дадат купувачите са в широк диапазон, вариращи от 90 000 до 300 000 евро в зависимост от района, в който се намира къщата, състоянието и и др. Предпочитани при търсенето на такива имоти са кварталите Драгалевци и Симеоново, а също така и селата Лозен, Панчарево, Бистрица и др.

Снимка: iStock
Предлагане

През цялата 2022г. остана най-силно предлагането на апартаменти. Наблюдаваше се засилено строителство в западната част на столицата, в квартали като Левски, Хаджи Димитър, Сухата река. Жилищата в тези райони се предлагат на цени от 1000 до 1500 евро на кв.м. според етапа на строителство, до който са достигнали.

Повишаване на цените в тези квартали тепърва ще се наблюдава и поради започнатото строителство на нови метростанции от третия лъч на софийското метро в района. Цените в Малинова долина се движат ( от 1300-1350 евро/кв.м), Студентски град ( от 1350-1400 евро/кв.м.), Кръстова вада ( от 1400-1600 евро/кв.м.), Банишора - 1410 евро/кв.м., Зона Б-18 - 1600 евро/кв.м., Кръстова вада - 1600 евро/кв.м., Манастирски ливади - 1600 евро/кв.м.

Над 15% от купувачите на ново строителство у нас планираха покупка на луксозен имот на стойност от 600 000 евро до 1 млн. евро

Офис площите ставаха все по-празни, въпреки желанието на компаниите да се върнат

Новият модел на работа под формата на „хибрид“, според който служителите прекарват половината от седмицата у дома и другата половина от офиса, наложи някои от големите компании у нас да търсят отново по-големите офис пространства, които бяха освободили по време на пандемията.   

Към днешна дата наблюдаваме нарастване на наетите офис площи в София. Те възлизат на приблизително 154 000 кв. М, в сравнение с пандемичната 2020 г., когато в столицата бяха наети  едва 107 382 кв. м. Това е ръст от около 50%.

Средните наемни нива на офис площите останаха стабилни и без съществена промяна. В централните бизнес райони офертните нива на първокласни офиси се запазиха на 15 евро/кв.м и 12-14 евро/кв.м по големите булеварди и в покрайнините на града. Цените на сградите от по-нисък клас останаха под натиск, най-вече поради желанието на наемателите за миграция към по-благоприятни локации и сгради от клас А.

Снимка: iStock

България влезе в топ 30 в света сред държавите по ръст на цени на имотите

България беше на 27-о място сред 56 страни в индекса на консултантската компания Knight Frank. Класацията проследява с колко поскъпват жилищата за една година в съответните държави. Данните са за първото тримесечие на 2022 г., но за България Knight Frank използва статистиката на Евростат за четвъртото тримесечие на миналата година, когато цените на жилищата у нас са нараснали с 9,4% на годишна база.

Оказа се, че според Евростат българите живее в пренаселени жилища с големи жилищни разходи

Нивото на високи жилищни разходи в България е 14,4% при средни за ЕС 7,8%.

Започнахме да купуваме все по-малки жилища

Според експертите средната площ на закупените жилища в България през 2022 г. е 78 кв.м. – спад от средното до момента - 90 кв.м. през предходни периоди, което още веднъж показва тенденция за закупуване на по-малки жилища.

Най-купувани са апартаменти на 4-ти и 5-ти етаж, като над 60% от тях са с отопление на ТЕЦ.

Пловдив би София по издадени разрешителни за строеж

Най-скъпата сделка през годината беше за 7620 евро/кв.м

Най-скъпата сделка за годината в София е за апартамент с цена от 7620 евро/кв. м на улица "Оборище" в Докторска градина.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии