1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

По-малък дом: Средната площ на купуваните жилища пада от 90 кв.м. на 78 кв.м.

Недвижими имоти

Ето и какви цени достигнаха имотите в някои от най-желаните квартали

През 2022 г. сред зоните с най-бързо развитие и най-много сключени сделки се наредиха квартали в широкия център на София като Банишора и Зона Б-5, Зона Б-18, където тече изграждането на редица нови комплекси и сгради ново строителство. Това показва данни на консултантската брокерска агенция Bulgarian Properties.

По техни думи другата гореща точка през 2022 г. е кв. Малинова долина, където в момента се изграждат множество нови сгради, предимно ниско строителство. Средата, новата инфраструктура и близостта до Студентски град и множество удобства, в съчетание с все още ниските цени за южен квартал на София е превърнал Малинова долина в хит през тази година.

Средните цени в най-популярните квартали през 3-тото тримесечие на 2022 г. на база реално сключени сделки са:

Банишора - 1410 евро/кв.м.
Зона Б-18 - 1600 евро/кв.м.
Малинова долина - 1290 евро/кв.м.
Кръстова вада - 1600 евро/кв.м.
Манастирски ливади - 1600 евро/кв.м.

Снимка: iStock
Параметри на закупените жилища и среден престой на пазара

Хората продължават да купуват двустайни апартаменти, като техният дял продължи да нараства през 3-тото тримесечие и достигна 72% спрямо 50% през предходни периоди. Тристайните жилища съставляват само 22% от закупените, а четиристайните се връщат на нива около 5%.

Снимка: iStock
„Тези данни рязко контрастират с тенденциите през 2020 и 2021 г., когато пандемията накара хората да насочат интереса си към по-големи жилища, с повече стаи и възможност за по-комфортен живот“, казва Полина Стойкова MIRCS, изпълнителен директор на компанията.

Причина за преобладаване на покупките през 2022 г. е с цел вложение и инвестиция за предпазване от инфлацията и именно това върна обратно интереса към двустайните жилища. Нарасналите цени вероятно също накараха някои купувачи да преосмислят търсенето си и да се насочат към по-малки жилища с по-ниска крайна цена.

Снимка: iStock
Според експертите средната площ на закупените жилища е 78 кв.м.спад от средно 90 кв.м. през предходни периоди, което още веднъж показва описаната по-горе тенденция за закупуване на по-малки жилища.

Най-купувани са апартаменти на 4-ти и 5-ти етаж, като над 60% от тях са с отопление на ТЕЦ.

Средното време на престой за пазара продължава да е изключително кратко – средно 30 дни, като много често продажбите се случват в рамките на до 1 седмица.

„В този смисъл все още определено имаме пазар на продавача, който съответно не дава основание и за постигане на отстъпки от офертните цени“, допълва Стойкова.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии