1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,617.9

Брокер: Цените на имотите няма да се понижат, купувачите се мобилизират

Ралица Ценова, директор "Продажби" в Home2U, пред businessnovinite.bg

Търсенето на жилища започна да се възстановява след края на летния сезон. Ще отнеме време предлагането да го настигне, но и данните, които излязоха за миналото тримесечие, че броят сделки е по-малък, имат своите логични обяснения. Това каза в интервю за businessnovinite.bg Ралица Ценова, директор „Продажби“ в Home2U.  

Факторите са свързани не само с паниката около задълбочаващия се конфликт в Украйна, но и с растящата инфлация и последното поскъпване на цените на имоти.

След края на лятото нещата започват да се възстановяват и брокерите отчитат увеличение на броя сключени сделки, защото хората вече са наясно, че цените на имотите няма да се понижат и купувачите са се мобилизирали, обясни тя.

Експертът представи и интересни данни за съотношението продажна и наемна цена в големите градове София, Пловдив, Варна и Бургас.

„На въпроса в кой град е добре да инвестираме, ще отговоря, че е важно този град да е жив и пулсиращ – да има университети, млади хора, развита индустрия и бизнеси. У нас такива локации са София, Пловдив, Варна и Бургас“, обясни Ралица.  

Примерът, който тя даде, показва съотношението между продажна и наемна цена на един и същи вид имот – добре обзаведен двустаен апартамент в нова сграда в район широк център.

„Това е важно, защото ако гоним максимална наемна цена, задължително имотът трябва да е нова сграда, независимо от локацията“, подчерта тя.

В столицата продажната цена за такъв апартамент би била 180 хил. евро, наемната е около 650 евро, което значи, че за 20 години би следвало да се изплати инвестицията. 

В Пловдив нещата изглеждат по-различно  – 90 хил. евро за продажна цена и около 350 евро за наемна, което снижава годините за изплащане до 11 и това е сравнително добро съотношение.

Във Варна съотношението е 120 хиляди евро продажна цена, 600 евро наемна цена, което означава, че инвестицията ще се изплати за около 16-17 години.

„Важно е да отбележим за пазара в морската ни столица, че поради вълната от украински бежанци, настана дефицит на пазара на наемите, което доведе до почти двойно покачване в цените“, обясни експертът.

По думите й, това важи само за новото строителство и добре обзаведени апартаменти. В по-ниските сегменти няма такива съществени промени.

Такава тенденция има и в Бургас, но там поскъпването не е двойно, а около 20-30 до 35%. За същия пример можем да кажем, че 120 хил. евро е продажната цена, 400 евро е наемна, а годините 25 за изплащане.

Доходността във всички примери варира между 3.3 и 5%.

„Ако искаме да повишим доходността си от наем, е добре да купим жилище на зелено в по-ранен етап, защото прогнозната цена би била драстично по-ниска“, каза Ралица.

Покупките на зелено обаче са деликатен въпрос напоследък. Колкото до тенденциите дали купим жилище или да наемем – наблюдава се увеличено търсене на наеми, тъй като жилищата стават все по-недостъпни в България.

„Все повече хора няма да могат да си го позволят и ще предпочетат да живеят под наем, което ще доведе до повишение на доходността от наеми.“

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии