1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

6 съвета как да продадете жилището си за повече пари

Недвижими имоти

За да продадете дома си за максимална сума, е важно разбирате тенденциите на местния пазар

За да продадете дома си за максимална сума, е важно разбирате тенденциите на местния пазар. Най-високата оферта не винаги ще ви спечели най-много пари и не винаги означава, че ще възстановите разходите за основен ремонт.

Ето 6 неща, които трябва да имате предвид, за да продадете къщата си за най-много пари:

Къщата на Кат Вон Ди

1. Разберете вашия местен пазар

Когато има повече жилища за продажба, отколкото купувачи, това обикновено намалява цените, тъй като продавачите се конкурират за по-малко на брой купувачи. Често това се нарича „пазар на купувачите“.

От друга страна, когато има повече купувачи, отколкото жилища за продажба, това води до повишаване на цените, тъй като купувачите се конкурират за по-малко жилища. Наричаме това „пазар на продавачите“. Тази тенденция е по-близка до моментното състояние на имотния пазар в големите градове в България в момента.

Добър начин да прецените дали сте в пазар на купувачи или продавачи е да погледнете средния брой дни, в които една обява за жилище, подобно на вашето, остава в каталозите на агенциите за продажба. Ако подобни имоти като вашия се продават по-бързо от средното време за продажба на друг тип имоти във вашия район, тогава това може да предполага силно търсене.

Тази тенденция ще повлияят на начина, по който определяте цената на дома си и на способността ви да договаряте неща като ремонти и предлагане на непредвидени разходи. Доброто проучване ще ви даде представа колко време ще отнеме да продадете имота си, което може да повлияе на разходите ви. Разгледайте подробно пазарните тенденции, не само в града, но и във вашия квартал.

Снимка: iStock
2. Изберете правилното време за продажба

Сезоните също влияят на продажбите на жилища. Най-много купувачи обикновено започват да търсят жилище през пролетта. Причината е, че много от тях искат да се преместят през по-топлите месеци, но и си оставят време за евентуални ремонти, които могат да направят на новия си дом през лятото.

Снимка: iStock
3. Задайте правилната цена

Ако надвишите цената, рискувате да се наложи да я намалите, продажбата да отнеме повече време или да затрудните купувачите да открият вашата обява. С течение на времето купувачите могат да станат скептични към жилищата, чиято каталожна цена непрекъснато намалява, което предполага, че нещо не е наред с дома или че продавачът има нереалистични очаквания. Това може да ограничи силатапредимството ви при преговорите, защото купувачите може да възприемат тенденцията като знак, че вашият дом трябва да бъде намален и вие сте склонен на това.

Повечето купувачи залагат ценови диапазон  в търсачката, така че ако оцените дома си над разумната цена, която човек би платил, вие правите дома си по-труден за откриване.

Снимка: iStock
4. Разберете колко струва да продадете имот

Когато продавате имот трябва да предвидите 4-5%, които обикновено се плащат като комисионни на агенти по недвижими имоти. Въпреки това, когато включите всички други разходи, плюс, че в повечето случаи купувачите преговарят за сваляне на цената, общите разходи за продажба могат да достигнат до 10% от продажната цена, особено, ако по жилището има повреди или неплатени сметки.

Традиционния процес на недвижими имоти обикновено включва: подготовка на жилището за продажба, намиране на агент, оценка на имота, показване на вашия дом, преговори с купувач и след това най-накрая приключване на сделката.

Снимка: iStock
5.Помислете за незначителни ремонти, които добавят стойност към имота

Подобренията варират в зависимост от пазара, на който се намирате, и стойността на налияния ви имот. Някои проекти като добавяне на басейн или дървени подове обикновено вдигат доста цената на жилищата от по-висок клас и има възможност от добра печалба. Проекти като реконструкция на кухня или построяване на баня обикновено имат по-голямо увеличение за по-евтините домове.

Важно е да вземете предвид разходите и очакваното увеличение на стойността на вашия дом, защото много големи и ангажиращи проекти за обновяване могат да бъдат навременни и да доведат до повече непланирани разходи. Фокусирането върху незначителни подобрения, които не са обвързани с индивидуалните вкусове, е добър начин да подобрите дома си и да ги направите привлекателни за купувачите.

Снимка: iStock
6. Преговаряйте за най-добрата оферта, а не само за най-високата оферта

Естествено е да искате да грабнете най-високата оферта, която получавате, особено ако е по-висока от исканата цена. Но не бързайте, без да прегледате условията. Някои оферти включват непредвидени обстоятелства, които са набор от условия във вашия предварителен договор, които позволяват на купувача или продавача да анулират споразумението, ако тези условия не са изпълнени.

Ето няколко примера за непредвидени обстоятелства, които купувачът може да включи в офертата си:

Непредвидено финансиране

Непредвиденото финансиране позволява на купувача да отмени офертата си, ако не бъде одобрен за заем от банка. Ако приемете този непредвиден случай като продавач, рискувате да загубите време, като се наложи да регистрирате отново дома си и да започнете процеса отначало.

Непредвидена продажба на жилище

Ако купувачът продава свое жилище, за да купи вашето, означва, че вашата сделка може да зависи от неговата наличност на средства и финализирането на неговата продажба.

Рискът тук е, че ако времето на купувача не съвпада с вашето или купувачът не може да продаде дома си, той може да си тръгне.

Непредвидени случаи на инспекция

Непредвидените случаи на проверка предоставят начин на купувача да преговаря за ремонт, да поиска удължаване на крайната дата или дори да отмени офертата си, ако инспекцията на дома открие някакви сериозни проблеми, които не са били разкрити. Това е често срещана причина, поради която продажби се провалят.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии