Експерт: Цените на недвижимите имоти достигнаха своя връх

Експерт: Цените на недвижимите имоти достигнаха своя връх

Пазарът на недвижими имоти е динамичен, несигурен и волатилен, смята Ралица Ценова, директор "Продажби" в Home2U

Пазарът на недвижими имоти достигна своеобразно плато. Не е задължително да последва спад, когато цените спрат да се увеличават. Това каза Ралица Ценова, директор „Продажби“ в Home2U, която гостува в новия епизод на Бизнес Видео Подкаст.

„Има очакване у хората, че рано или късно ще има нов цикъл на пазара, който вече няма да е възходящ, но икономическите, световни и геополитически фактори рефлектират пазара пряко и така назрява напрежение у купувачите“, обясни експертът.

Кризата, провокирана от COVID-19 обаче, се е отразила позитивно на сектора. Въвеждането на ограничителните мерки срещу пандемията и смяната на офиса с дома са променили коренно възприятията за жилището.

Коронавирусът очерта нови тенденции на пазара. Голяма част от хората усетиха необходимост от повече пространство и съответно започнаха да търсят жилища, в които да обособят и работен кът. Домът вече не е просто място, в което се прибираме да спим, но е място, в което можем да прекарваме целия ден, затова трябва да ни е максимално комфортно и удобно.

Пандемията доведе и до ръст в цените на имотите заради динамиката на пазара. От края на миналата година, под влияние вече на инфлацията, повишението на цените е още по-осезаемо.

„Сериозно отражение видяхме и заради първото драстично увеличение в цената на желязото, което се случи през май месец миналата година“, отбеляза брокерът.

Според експерта най-логичното обяснение е, че фабриките са ограничили производството заради пандемията и когато икономиките започнаха поетапно възстановяване, най-вече китайската, те са погълнали запасите от желязо, което е създало вакуум на пазара, и от там се е стигнало до по-високите цени на материалите и съответно на имотите. Войната в Украйна, която попречи на износа на желязо към България, доведе до още по-голям вакуум.

„Дори да е имало запаси у нас, ситуацията създаде среда, подходяща за спекулации и доставчиците, въпреки че имаха желязо на склад, повишаваха цените, за да се възползват“, заяви експерът по недвижими имоти. Важно е да отбележим, че вече се наблюдава нормализиране на доставките на пазара.

Към момента няма риск и за строителните процеси, тъй като няма дефицит на материали. Проблемът е, че те са с повишени цени, което поставя в неудобно положение не малка част от инвеститорите, особено онези, които са продали на зелено имотите си. Това доведе до прекратяване на вече сключени договори и до покачване на цените при предварително подписани такива.

Това продължава и до днес, категорична е брокерката. Иначе купувачите на имоти постепенно губят доверието си в новото строителство и вече не е толкова предпочитан инструмент за справяне с инфлацията. За тях готовите имоти са по-сигурното убежище.

Тези и още интересни въпроси, свързани с пазара на недвижими имоти, ще намерите в новия епизод на Бизнес Видео Подкаст.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст