1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Пет луксозни квартала за живеене в София

Недвижими имоти

Най-активно остава търсенето на имоти ново строителство в бързо развиващите се южни райони

Купувачите на луксозни имоти в момент, когато всички говорят за приближаваща рецесия, са много по-взискателни, а от своя страна, продавачите и инвеститорите остават предпазливи в решенията си. Общото между двата "лагера" е, че всеки се стреми към най-доброто и изгодно за него решение.

А един от най-важните фактори, когато се касае за недвижимо имущество, от десетилетия досега, си остава локацията. 

Пазарът на луксозни имоти в София отбелязва изключителна година, както по отношение на търсенето, така и в ценови план, показва анализ на Unique Estates, според който се наблюдава 15% ръст в цените на висок клас апартаменти и над 70% повече продажби в сравнение с изминалата година.

Най-активно остава търсенето, както на имоти ново строителство в бързо развиващите се южни райони, така и на висок клас жилища в добре поддържани сгради в централната част на града.

Повишеното търсене на луксозни имоти кореспондира с благоприятните условия на жилищния пазар като цяло през изминалата година, продиктувани от безпрецедентно ниските лихвени нива, растяща инфлация и добрите възможности за влагане на спестяванията.

Снимка: iStock
Център

Центърът определено не е това, което беше. Ако смятате, че всички сгради тук са стари и западнали – грешите! В района действително преобладават къщи, постройки и жилищни кооперации, които са били построени в началото или средата на миналия век, но днес те изглеждат различно. Запазен е автентичният им облик и архитектура, които носят духа на Стара София, аристократичността и буржоазията на хората, които са живели тук, но днес сградите са реставрирани и модернизирани, за да отговорят на очакванията на новото поколение собственици.

Купувачите са привлечени от множество предимства – всичко е на „една ръка“ разстояние и дори няма нужда да се притесняват къде ще паркират колата си. Налични си много паркове и градинки, туристически атракции и местни забележителности.

В центъра са разположение най-предпочитаните кафенета, вкусни пекарни, сладкарници, заведения на открито и закрито – от следобеден брънч до нощен бар. От административна гледка точка, всичко е съвсем близо – спокойно може да използвате обедната си почивка, за да се отбиете до дадена институция и свършите някое друго задължение.

Центърът вече е много обширно понятие и обхваща десетки улици и булеварди, където се намират добре поддържани сгради на локация, която несъмнено осигурява всичко необходимо за Вашия начин на живот. 

Снимка: iStock
Лозенец

Районът е разположен на хълма, южно от стария център на София и достига до северните поли на планина Витоша. Територията му е голяма и кварталът е разделен на Горен и Долен Лозенец.

Граничи с главни булеварди в столицата, а в края на миналия век е бил дом на известни интелектуалци – журналисти, писатели, художници, артисти, лекари и военни. Кварталът олицетворява романтизма с емблематичните си пазари, кафенета, ресторанти и улички.

Старото и новото строителство са с почти равно съотношение, заради непрестанния стоеж на нови сгради, динамично развиващата се култура и подобрена инфраструктура. Районът е познат като „Зелената перла“ на София и е сред най-престижните и желани места за живеене в града. 

Снимка: iStock
Бояна

Бояна е един от най-елитните квартали в крайградската южна част на София, разположен в подножието на Витоша. Достъпът до него е перфектно обезпечен в инфраструктурно отношение. Безспорни преимущества на местоположението на квартала са чистият планински въздух, съчетан с естествена паркова среда, тишина, спокойствие и прекрасна панорамна гледка към София.

Хората, които живеят тук през уикендите редовно се наслаждават на разходки в Национален парк „Витоша“, Боянския водопад и езер, различни по трудност екопътеки. Кварталът е избор на мнозина млади хора със сигурни доходи, модерен лайфстайл и забързано ежедневие. За семейните, в близост се намират училища и детски градини, както и е наличен градски транспорт. 

Снимка: iStock
Витоша

Витоша е сред бързо развиващите се квартали на София, предпочитани заради спокойствието, тишината и зеленината наоколо. Само на 2 минути път с автомобил е разположен един от най-големите търговски центрове в града, както и метростанция.

Локацията позволява прекрасни гледки към столицата и планината, а обитателите се радват на съвременни сгради , отговарящи на всички изисквания за удобство и комфорт, изпълнени по нови стандарти и материали от най-висок клас. Кварталът е обграден от Околовръстен път, бул. Симеоновско шосе и столичния зоопарк, както и сред редица удобни комуникации.

Снимка: iStock
Манастирски ливади

Манастирски ливади е един от най-перспективните и добре документирани квартали на столицата. Важно предимство на района е бързата връзка с центъра посредством бул. България, както и спокойствието и чистия въздух на Витоша.

Името на квартала идва от местността, която преди години е била заета от ливади, в миналото собственост на Драгалевския манастир. Райоът е голям и е разделен на две части – източна и западна. Тук са разположени много жилищни сгради и затворени комплекси с богат избор от двустайни, тристайни и многостайни жилища, както и пентхауси.

Все повече се изграждат офис сгради и центрове, защото бизнесите намират локацията за атрактивна и удобна за клиенти и посетители, както и по-достъпна във финансов план. Търсенето на имоти в южните части на София продължава наравно с нестихващия инвеститорски интерес към тези територии. Новият приятен и спокоен жилищен район ще продължава да се развива, подкрепян от стремежа на общината и вложените ресурси да се превърне в квартал с качествена и достъпна градска среда. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии