1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,617.9

Саша Безуханова: Зелената култура вече е умение, което всеки трябва да има

Климатичната криза и загубата на биоразнообразие е най-голямото предизвикателство пред човечеството (ЧАСТ 2)

Как започва зелената трансформация, каква е ролята на бизнеса в този процес и защо е важна темата за ESG?

Екипът ни беше поканен в креативното пространство на MOVE.BG, за да получим отговори на тези въпроси от Саша Безуханова, основател на платформата.

Снимка: Евгений Милов

Тя е международно признат мениджър, ангел-инвеститор и филантроп с 20-годишна успешна управленска кариера в една от големите технологични компании.

През 2013 г. напуска своята бизнес кариера и се посвещава на каузата за позитивна обществена промяна и устойчиво развитие в България чрез иновации, образование, активно лидерство и споделени ценности, основавайки платформата за иновативно развитие MOVE.BG.

Саша е инициатор и на множество проекти, сред които е мрежата за зелено развитие и политики – Коалиция „За Зелен рестарт“. Тя е посветила себе си на идеята да имаме по-добро бъдеще, в което сме постигнали баланс с природата.

Съзнават ли компаниите, че ESG политиките дават възможности?

Снимка: Евгений Милов

„Иновативният бизнес се готви активно. Младите компании, стартъпи, които създават изцяло нова икономика, работят върху природно-базирани решения“, казва Безуханова.

Това са и компаниите, които Европа възприема като гръбнака на своята икономика. Ако погледнем към формалните показатели на България обаче, има какво да направим, за да бъдем по-резултатни, по-ефективни, по-щадящи и допринасящи за това да живеем в по-зелен свят. Това все още не е заложено като приоритет в целостта от мерки, които трябва да изпълним.

„Това, което не търпи отлагане, е осъзнаването ни като общество“, категорична е Безуханова.

Тя смята, че трябва да работим активно и по посока екологичното образование да бъде заложено в училищата. Можем да се възползваме и от научните изследвания, които са ориентирани към създаването на щадящи и възстановяващи природата технологии - те да бъдат приоритет на университети и развойни центрове.

Снимка: Евгений Милов
Най-вече ние трябва да сменим парадигмата – сега мерим нашия индивидуален бизнес успех, без да калкулираме ефекта върху природните системи, но ако не възстановим баланса между човек и природа, ние няма да имаме възможност да работим по начина, по който го правим днес.

Климатичната криза и загубата на биоразнообразие е най-голямото предизвикателство пред човечеството в момента затова всички ние трябва да насочим енергия във възстановяването на системите, за да развиваме другите идеи, които имаме.

„За мен зелената култура става част от уменията, които всеки трябва да има", казва тя.

Тази култура се възпитава. Също така се полагат усилия за това управляващите да интегрират в работата си този тип норми и политики с приоритет, така че да развиваме добра основа за бъдещето ни.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии