1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Решено: България трябва да съкрати вредните емисии с 10%

ESG

Всяка държава в ЕС има поставени цели за по-малко емисии на въглероден диоксид

Държавите от ЕС се споразумяха за регламент, който определя национални цели за намаляване на общите емисии на въглероден диоксид (CO2) до края на десетилетието във всички сектори, включително селско стопанство, сгради и транспорт.

Преговарящите от Европейския парламент и Европейския съвет, който представлява 27-те членки на ЕС, се споразумяха късно вечерта във вторник за сделка по законодателството, наречено Регламент за споделяне на усилията (ESR).

Регламентът определя национални цели за намаляване на емисиите от автомобилния транспорт, вътрешния морски транспорт, отоплението на сградите, селското стопанство, малките промишлени инсталации и управлението на отпадъците.

Тези сектори, които сега не са включени в системата за търговия с емисии на ЕС, генерират около 60% от емисиите на парникови газове в ЕС, посочва Ройтерс, цитиран от БНР. Предвиденият закон трябва да ги намали с 40% спрямо нивата от 2005 г.

Законът е част от общия план на ЕС за намаляване на нетните емисии с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г. и за постигане на климатична неутралност до 2050 г.

ESR има за цел да гарантира, че всички членове на ЕС допринасят за целта по справедлив начин. Така по-богатите страни като Дания, Финландия, Германия, Люксембург и Швеция трябва да направят съкращения на вредните емисии с 50%, докато за България целта е 10%.

Страните могат да търгуват ограничени количества квоти с други или "да банкират" някои квоти, ако техните емисии са били по-ниски през дадена година или "да заемат" от следващите години, ако техните емисии са били твърде високи.

Законът се нуждае от одобрение от Европейския парламент и Европейския съвет, преди да може да влезе в сила, въпреки че това обикновено е даденост, след като преговарящите постигнат споразумение, напомня агенцията.

 

Тагове

@

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии