1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Роботиката навлиза все повече в българската индустрия

В новия епизод на Бизнес Видео Подкаст гостува Кристиян Михайлов, съосновател на ПАРА

От тази учебна година в над 20 училища в България се изучават професионални направления като „Програмиране на роботи“ и „Програмиране на изкуствен интелект“, което значи, че след 5 години ще имаме подготвени над 600 деца в сферата.

Това каза в новия епизод на Бизнес Видео Подкаст Кристиян Михайлов, съосновател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА).

Обучението стартира в 8 клас, а направленията ги има в градове като София, Варна, Бургас, но и в по-малките населени места като Кнежа, например.

„Това значи, че тези деца започват да се занимават по-сериозно с електроника и в следващите години ще получат знания и подготовка, които да им позволят да влязат в индустрията, фабриките, да прилагат решения, свързани с изкуствения интелект или Индустрия 4.0“, обясни експертът.

Българската индустрия може да върви по пътя към по-висока добавена стойност, ако насърчаваме иновациите и квалифицирането на кадри и ги развиваме.

„Образователната ни система не подготвя достатъчно кадри, а българският бизнес страда от дефицит на такива“, категоричен е Михайлов.

За поредна година Асоциацията по роботика организира и най-големия технологичен форум у нас. Robotics Strategy Forum е хибридно събитие, насочено към иновациите в сектора и възможностите за младите таланти в него.

Колкото до индустриалната роботика – първата половина на 2022 г. беше изключително динамична за роботиката, автоматизацията и индустриалните иновации в България, посочи Михайлов.

През последните години се използват и все повече колаборативни роботи – които могат да работят рамо до рамо с човека. Те улесняват изпълнението на редица прецизни, рискови или пък повторяеми дейности в индустрията и ще ги виждаме все повече в родното производство.

С напредването на дигитализацията и автоматизацията обаче бизнесът трябва да инвестира и повече ресурси, поясни експертът. Едно е ясно обаче – съвременната фабрика е трансформирана – тя е много по-чиста, организирана и се внедряват все повече технологии по съвременни стандарти, така че производството да бъде на изключително високо ниво и по този начин да бъдем конкурентноспособни на останалия пазар.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии