1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

ESG измерването може да бъде билет за успех в бъдеще

ESG измерването може да бъде билет за успех в бъдеще

Дисбалансите, поредени от климатичните промени, струват на човечеството 300 млрд. долара годишно (ЧАСТ 1)

Как започва зелената трансформация, каква е ролята на бизнеса в този процес и защо е важна темата за ESG?

Екипът ни беше поканен в креативното пространство на MOVE.BG, за да получим отговори на тези въпроси от Саша Безуханова, основател на платформата.

Снимка: Евгений Милов

Тя е международно признат мениджър, ангел-инвеститор и филантроп с 20-годишна успешна управленска кариера в една от големите технологични компании.

През 2013 г. напуска своята бизнес кариера и се посвещава на каузата за позитивна обществена промяна и устойчиво развитие в България чрез иновации, образование, активно лидерство и споделени ценности, основавайки платформата за иновативно развитие MOVE.BG.

Саша е инициатор и на множество проекти, сред които е мрежата за зелено развитие и политики – Коалиция „За Зелен рестарт“. Тя е посветила себе си на идеята да имаме по-добро бъдеще, в което сме постигнали баланс с природата.

Саша Безуханова

„Свидетели сме на сериозни климатични предизвикателства, които имат огромен ефект върху нас“, казва Саша.

Всичките дисбаланси струват на човечеството 300 млрд. долара годишно. Това е ресурс, който не отива за образование или социални системи и промените са заплаха както за нас, така и за развитието на бизнеса.

„Когато говорим за климатичните промени и за това, че се въвеждат норми, които изглеждат ограничаващи, е добре да имаме предвид, че донякъде те са спасителни за просперитета ни в бъдеще. Затова и бяха изработени т.нар. ESG показатели“, обясни тя.

Как могат да се подготвят компаниите за тези политики?

Политиката по прилагане на ESG в компаниите не означава да бъдат въвеждани норми, които да ни тежат, а да мотивират служителите да участват в ограничаване ефектите от климатичните промени. На първо място обаче те трябва да са наясно защо е важно да бъдат ангажирани с това.

Социалният аспект на ESG дава представа за проекцията от дейността на една компания по отношение развитието на обществото.

Снимка: Евгений Милов

„Въвеждането на този тип измерители изглежда като инвестиция в началото, но във времето ще се спестят предизвикателства и компаниите ще имат възможност да се адаптират на мястото си на пазара в бъдеще“, категорична е Безуханова.

ESG управлението е важно за бизнеса и и от гледна точка на конкурентноспособността. Инвеститорите, особено чуждестранните, все повече следят за пазарната оценка на компаниите. Служителите също търсят своето място в компании, в които ESG е част от културата.

„ESG измерване може да бъде билет за успех в бъдещето“, вярва Саша.

Къде е България по пътя към по-зеленото бъдеще?

Както казва Саша, светът се пренарежда и затова трябва да инвестираме в иновации, в наука, която да се трансформира в бизнес, в ESG практики, за да постигнем успех. А дали България ще предприеме по-бързи и по-смели мерки, дали ще въведе конкретни норми и политики, зависи от всички нас.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии