1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,617.9

Upcycling или как отпадъчни материали влизат в употреба

ESG

Купувайте твърди, вместо течни продукти, съветват експерти

Все повече компании прибягват към зелени политики с цел опазване на околната среда. Всекидневно се добавят нови начини за намаляване на отпадъците и за устойчиво производство. Едно от новите неща, които се прилагат в България е така нареченият upcycling. 

Какво е upcycling?

Така се нарича процесът в производството на продукти, в които се влагат материали, които иначе биха били отпадъчни.

"Естествените съставки, които са в продуктите, например от цитрусови плодове, те са използвани след правенето на сокове, като останат кори и ципи, те се внедряват като съставки. Ползват се остатъчни материали и от преработката на маслини. Вместо да се хвърлят, тези остатъци биват влагани в продукти", обясни пред businessnovinite.bg Цонка Иванова -Терзиева, управител "Маркетинг и снабдяване" в "dm България". 

По думите й друга технология, която е иновативна, е да се рициклират въглеродни емисии. Чрез биохимична технология и с помощта на бактерии, емисиите, които се отделят при производството, могат да се превърнат в етанол, който става суровина за производството на опаковки, добави тя.

Терзиева е категорична, че е важно всеки човек да прави поне малки стъпки в посока опазване на околната среда. Най-важното нещо е хората да са информирани. Да се интересуват кои продукти съдържат микропластмаса или други подобни вещества.

"Голяма част от течните продукти, битови и козметични, преди време са съдържали много микропластмаса. Сега вече не е така, но микропластмасата продължава да съществува. Повечето течни продукти имат вече твърд вариант. Шампоани, душ гелове и т.н. имат твърди форми. В повечето случай тези продукти са в хартиена опаковка, тоест няма никаква пластмаса", каза още Цонка Терзиева. 

За да провежда устойчива политика всеки човек и всяко домакинство е добре да ползва рефили. По този начин вместо да купува нов продукт, когато свърши старият, човек си пълни празната опаковка с продукт от рефил. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии