1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

"Работодателите трябва да разбират, че майките не могат да остават след работа" (ВИДЕО)

"Работодателите трябва да разбират, че майките не могат да остават след работа" (ВИДЕО)

За икономическите последици от следродилната депресия, разговаряме с експерта по човешки ресурси Ирина Андонова (Част 2)

Не е рядкост жени, които се връщат на работа след майчинство да страдат от различни смущения, влияещи на работата им. В много от случаите се оказва, че това не е следствие на нормална тъга и привързаност към детето, а на много по-сериозната следродилна депресия.

Подобен тип ситуации за съжаление често не попадат в полезрението на мениджърите, докато служителите не започнат да взимат много чести болнични или направо не напуснат работа.

„Може би първата година е най-шокова от гледна точка на това, че това е най-голямата промяна в един житейски калейдоскоп и реакцията на жените е много индивидуална“, ни казва експерта по човешки ресурси и основател на Encounter TALENT Ирина Андонова.

Тя допълва, че типичното майчинство в България означава жената да се върне на работно си място след 12-тия месец отсъствие.

„Тогава тя се сблъсква с реалността и реално излиза от един много тих и приятен идеален детски свят, където всичко протича бавно. Сблъсъкът на този свят със забързания свят на бизнеса често създава конфликти и това води до дисфункция при жените", казва експерта.

Според Ирина най-подходящият начин да избегнем конфликтите на работа и заради взимането на чести болнични от жените, които се борят със следродилната депресия е да бъдем честни с работодателя си.

„Болничните са факт, особено след 3-тата година, когато децата тръгват на детска градина, а там е „инкубатор на всякакви изненади“.

Това, което е важно е като всяка една промяна да се упрявлява правилно от всички заинтересовани лица. Може един път майката да взима болничен, друг път бащата“, казва още експертът и допълва, че в повечето случаи работодателите проявяват разбиране.

По нейни думи у нас вече има доста компании, които са “Mom friendly” и въпреки че жените се връщат на старата си позиция, всъщност те вече са в нова роля с нови ангажименти.

Най-малкото е, че жената вече не може да остава след работния ден, а трябва да тича да вземе детето си. Такъв тип разбиране е необходимо, за едно с организиране на работния цикъл и приоритизация на задачите от работодатели, но и от майките“, казва тя.

Гледната точка на лекар за проблемите на следродилната депресия: 

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии