1 USD
1.85739 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,825.3

"Работодателите трябва да разбират, че майките не могат да остават след работа" (ВИДЕО)

За икономическите последици от следродилната депресия, разговаряме с експерта по човешки ресурси Ирина Андонова (Част 2)

Не е рядкост жени, които се връщат на работа след майчинство да страдат от различни смущения, влияещи на работата им. В много от случаите се оказва, че това не е следствие на нормална тъга и привързаност към детето, а на много по-сериозната следродилна депресия.

Подобен тип ситуации за съжаление често не попадат в полезрението на мениджърите, докато служителите не започнат да взимат много чести болнични или направо не напуснат работа.

„Може би първата година е най-шокова от гледна точка на това, че това е най-голямата промяна в един житейски калейдоскоп и реакцията на жените е много индивидуална“, ни казва експерта по човешки ресурси и основател на Encounter TALENT Ирина Андонова.

Тя допълва, че типичното майчинство в България означава жената да се върне на работно си място след 12-тия месец отсъствие.

„Тогава тя се сблъсква с реалността и реално излиза от един много тих и приятен идеален детски свят, където всичко протича бавно. Сблъсъкът на този свят със забързания свят на бизнеса често създава конфликти и това води до дисфункция при жените", казва експерта.

Според Ирина най-подходящият начин да избегнем конфликтите на работа и заради взимането на чести болнични от жените, които се борят със следродилната депресия е да бъдем честни с работодателя си.

„Болничните са факт, особено след 3-тата година, когато децата тръгват на детска градина, а там е „инкубатор на всякакви изненади“.

Това, което е важно е като всяка една промяна да се упрявлява правилно от всички заинтересовани лица. Може един път майката да взима болничен, друг път бащата“, казва още експертът и допълва, че в повечето случаи работодателите проявяват разбиране.

По нейни думи у нас вече има доста компании, които са “Mom friendly” и въпреки че жените се връщат на старата си позиция, всъщност те вече са в нова роля с нови ангажименти.

Най-малкото е, че жената вече не може да остава след работния ден, а трябва да тича да вземе детето си. Такъв тип разбиране е необходимо, за едно с организиране на работния цикъл и приоритизация на задачите от работодатели, но и от майките“, казва тя.

Гледната точка на лекар за проблемите на следродилната депресия: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии