1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Как се отговаря на въпроса: „Каква заплата очакваш?“

Как се отговаря на въпроса: „Каква заплата очакваш?“

Този въпрос е един от най-трудните за отговаряне на интервю за работа

 

Интервютата за работа могат да ви изкарат от комфортната ви зона докато се опитвате да докажете, че сте правилният човек за ролята. Един от най-често срещаните въпроси на интервю – и един от по-неудобните – е за заплатата. Знаете онзи: „Каква заплата очаквате да получавате?“

  • Как почти провалих едно интервю за работа с отговор на този въпрос
  • Няколко варианта на отговор на въпросите в интервюто за работа
  • Как да избегнем въпроса, ако се налага
  • Защо рекрутърите ни питат каква заплата очакваме?

Снимка: iStock
Този въпрос е най-труден за отговаряне, ако сте в началото на кариерата си или се опитвате да смените изцяло бранша, в който работите, защото никога не можете да бъдете сигурни колко взимат обикновено хората в другите сфери?

Много интервюирани изпитват нужда да отговорят с конкретно число. Но ако отидете твърде ниско, в крайна сметка може да получите по-малко, отколкото са готови да ви платят. А, ако отидете твърде високо, можете да ги откажете.

Снимка: iStock
Аз самата съм имала подобно интервю, в което бях решила, че ще опитам да кандидатствам за работа в сфера, в която никога преди не бях работила, като рекрутър в технологична компания. Представих се много добре на интервюто и нещата бяха „в кърпа вързани“, когато ме попитаха колко пари очаквам да получавам.

„1400 лв. за джуниър рекрутър.“ Това отговорих тогава. Момичето, което водеше интервюто просто не успя да скрие шока си и ми каза:

„Никога не казвай такава сума на подобно интервю, хората няма да те вземат сериозно. Ние не започваме под 2000 хил. лв.“.

Разказвам ви тази история, защото е важно къде кандидатствате за работа освен позицията и каква е фирмата – българска или чуждестранна.

Това, което можем да ви посъветваме от опит е, ако не сте сигурни какво да кажете, да обърнете въпроса и да попитайте за техния бюджет за позицията.

Можете да отговорите нещо като:

„Всъщност не разбирам пълния обхват на ролята на този етап от процеса, за да точна сума, но бих искал да знам бюджетния диапазон на заплатите приблизително“.

Друг вариант е да кажете приблизителна сума и да попитате дали евентуално, ако ви предложат работата, можете да преговаряте за друга?

Можете и да избегнете въпроса, като кажете нещо като:

„Все още се опитвам да разбера напълно ролята и какво е включено като изискваия в нея. Бих искал да продължа да говоря за квалификациите си и защо смятам, че съм подходящ за позицията.“

Няма съмнение, че тези отговори могат да изглеждат така, сякаш избягвате въпроса или отказвате да отговорите на него и това може да е неудобно за вас и интервюиращите. Като се имат предвид залозите тук, този малък момент на дискомфорт вероятно си заслужава.

Снимка: iStock

Това, което можем да ви посъветваме да на правите максимално добра проверка на компанията и да разпитате максимално много хора в бранша

На някои места работодателите включват диапазона на заплатите в обявата за работа. Това ще ви даде най-добрата представа какво са готови да платят и ще ви позволи да се поставите в този диапазон на сходните позиции в други компании.

Можете също да направите свое собствено проучване, като използвате сайтове като Glassdoor и Salary.com. Това ще ви помогне да разберете каква може да бъде справедливата заплата за позицията, така че да можете да изберете минимална заплата, под която не желаете да отидете.

Дори и с уважавани източници обаче може да е трудно да се преведат средните заплати в различни географски области или към конкретната длъжност. Разумно ли е да мислим, че има голяма разлика между това, което правят програмистите и QA, например.

Снимка: iStock

Ако имате познат рекрутър можете да поискате диапазона на заплатите директно от него. Каквото и да откриете в проучването си, внимавайте да не се фиксирате върху конкретна цифра, което може да доведе до това да не сте доволни от крайното число или да приемете по-ниска заплата, отколкото бихте получили иначе.

Защо интервюиращите повдигат този въпрос? Краткият отговор: Те искат да са сигурни, че могат да си ви позволят. В техен най-добър интерес е да не губят времето си (или вашето!), преминавайки през множество кръгове от интервюта и съставяйки оферта, ако не могат да отговорят на очакванията на кандидата.

Снимка: iStock
Работодателите винаги ще задават този въпрос, защото всяка позиция е предвидена в бюджет и те искат да гарантират, че вашите очаквания са в съответствие с този бюджет, преди да продължат напред.

Дали и как ще отговорите на въпроса, разбира се, зависи от вас. Като следвате насоките по-горе, ще можете да прецените кой подход ви се струва най-удобен и кой е най-вероятно да ви задържи в надпреварата за работата. Важно е, че ще имате и някои инструменти, които да ви помогнат да направите тази потенциално неудобна част от интервюто по-малко неудобна.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии