А ти искаш ли стая за кърмене в офиса?

А ти искаш ли стая за кърмене в офиса?

В България няма много компании, които могат да се похвалят с подобна придобивка

 

„И след като минеш през стаята за кърмене, къде ще го оставиш това дете? В шкафа ли“, ме попита скоро една приятелка, относно идеята в офиса да има стая за кърмене.

В България няма много компании, които могат да се похвалят с подобна придобивка, но те са толкова малко, че се броят на пръстите на едната ми ръка.

Снимка: iStock

„Това е нововъведение и не е масова практика, не знам дали ще накара жените да се върнат по-рано на работа, но със сигурност е удобство и тепърва ще влиза в много компании у нас. И все пак повечето новости тръгват от IT компаниите у нас“, ни казва Васил Гюров, търговски директор на компанията за човешки ресурси HRS.

България е една от страните с най-дълъг период на платено майчинство. Всяка майка у нас може да ползва отпуск по майчинство до 2-годишна възраст на детето, като през първата година получава 90% от предходното си трудово възнаграждение.

“Нашият Кодекс на труда регламентира облекчения за жените, които кърмят, според които те могат да ползват отпуск 2 часа дневно до 8-месечна възраст на бебето и 1 час дневно след това” допълва София Кандиларова, гл. експерт в Национален център по обществено здраве и анализи, член на Управителния съвет на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“.

Снимка: София Кандиларова

Макар създаването на условия на работното място за подкрепа на майките на кърмачета да е нова практика у нас, това е нещо обичайно в много страни по света. То дава възможност на жените да се върнат на работа по-рано и да не се налага по-продължителна обратна адаптация след излизане за дълъг период от работната роля.

По думи на Кандиларова, гледната точка на консултантите по кърмене в този случай е положителна, защото много жени са изключително ценни служители и улеснения от такъв характер са в интерес и на двете страни – и на работодател, и на работещ, защото стимулират по-ранното връщане от отпуск по майчинство.

Снимка: iStock

HR специалистът Мария Стоева от Manpower казва, че до тази практика, да се върнат преди края на първата година, прибягват основно жени, които са на средно и високо мениджърско ниво и не могат да оставят работата си за дълго време.

„Причината не е финансова, тези жени са много заети, а и обичат работата си“, казва експертът.

На практика тези стаи обичайно не предполагат бебето да е по цял ден в офиса, а дават възможност то да бъде водено и майката да го кърми няколко пъти на ден или в почивките просто да изцежда кърма, да стерилизира помпа и шишета и да съхранява изцеденото мляко в осигурения хладилник, за да може бебето да бъде хранено с кърма от полагащия за него грижи.

В някои семейства бащата има повече възможност да е около детето, майката е по-добре платена и семейното решение е тя да се върне на работа или просто партньорите избират да наемат детегледачка, но държат бебето им да бъде хранено с кърма в периода на раздяла.

“Личните ситуации са разнообразни и е много важно да се създадат оптимални условия, които да защитават правото жените да изберат как да организират майчинството си – да си останат вкъщи  или да се върнат частично или изцяло на работа”, казва експерта по кърмене София Кандиларова.

Снимка: iStock

По закон, от началото на тази година майките могат да прехвърлят ползването на отпуск за гледане на дете след 6-я месец от раждането не само на бащата, но и на бабите и дядовците. Това е възможно от 1 януари. За целта бабата или дядото трябва да работят по трудово или служебно правоотношение. В случай, че бабата или дядото, на които е прехвърлен отпускът, имат право на обезщетение от НОИ, докато детето навърши 1 година. Размерът му е 90% от средния им осигурителен доход за последните 24 месеца.

Снимка: iStock
Според експертите наличието на стаи за кърмене в офисите има смисъл само когато това е от полза за работодателите, но и подкрепя професионалното и личното развитие на жените и подпомага кърменето (а и майчинството) да не бъдат приемани като период, който понижава качеството на живот на жените у нас.

Още за иновациите в офисите на IT комапниите: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст