1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,279.2

Какво е "минимален понеделник" и как ни помага?

Бизнес дама е стигнала до извода, че нашите очаквания ни прегряват най-много

Мариса Джо Мейс, създател в TikTok и основател на стартиращ бизнес стана популярна, защото прави това, което тя нарича „минимални понеделници“ на работа, пише insider.com. 

"През 2020 г. работих в сферата на продажбите на медицински изделия. Бях напълно нещастна и прегряла. Мислех, че проблемът е в шефа ми или работната култура в корпоративна Америка, така че напуснах работата си и се заех със самостоятелен бизнес", казва тя.

Ето какво разказа за психологичната иновация в живота си Мариса:

Снимка: iStock

"Скоро разбрах, че проблемът е по-голям от това. Имах проблем с перфекционизма. Все още подхождах към работата по същия начин, както в моята корпоративна работа. Беше като цикъл от стрес и прегаряне. Щях да се почувствам зле, защото бях толкова прегряла, че не можех да направя нищо. Така че щях да направя безумно дълъг списък със задачи за понеделник с надеждата да успея отново да се чувствам добре със себе си и колко много неща съм свършила.

Всяка седмица идваха „неделните страшни дни“ и всеки понеделник спях до последната секунда, защото знаех, че този списък ме чака. Натискът, който оказвах върху себе си, беше парализиращ и осъзнах, че нещо трябва да се промени.

Един ден просто реших да върша абсолютния минимум за работа и сякаш някаква магия ме обзе. Чувствах се по-добре. Не бях претоварена и всъщност свърших повече, отколкото очаквах. Оттогава правя "минимален понеделник" всяка седмица.

Управлението на очакванията беше наистина важно. Научих се си поставям 2-3 задачи за деня е съм развълнувана, когато ги завърша.

В "минималния понеделник" не провеждам срещи и го карам бавно през първите два часа. Чета книга, върша неща навън. Това са два часа без технологии, без проверка на имейли — просто правя каквото трябва, за да се чувствам добре, започвайки деня си.

Около 10 ч. правя нещо творческо. Може да е заснемане на съдържание или правене на визуализации за моята марка; това е свързано с работата, но се уверявам, че това е творческа работа, която ми харесва.

Ползвам един час почивка на обяд за ядене и разходка. След това два часа изпълнявам основните си работни задачи. Не изпълнявам няколко задачи едновременно, не се разсейвам, не съм на телефона си. Ако не съм свършил след това, ще добавя още еди час.

Работният ми ден в понеделник е по-кратък, но тъй като това е наистина съсредоточена работа, свършвам същото количество, както при старите ми 8-часови работни дни.

Разбирам, че "минималният понеделник" не е реалистичен за всички. Аз съм самонаета, работя от вкъщи, не съм майка. Но за всеки, който се интересува да опита, обърнете внимание къде оказвате ненужен натиск върху себе си или задавате нереалистични очаквания. Ако знаете, че няма да имате време за нещо, не го поставяйте в списъка си.

Това е начин да започнете седмицата, давайки приоритет на себе си като човек пред себе си като служител. Това коренно промени живота ми, не заради производителността, а заради самосъчувствието."

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5