1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Каква заплата бихте получавали в чужбина според професията си?

Каква заплата бихте получавали в чужбина според професията си?

Вижте кои са най-добрите държави за експати

Има много неща, които трябва да обмислите, преди да се преместите в чужбина: как трансферът ще промени ежедневието ви и ще повлияе на семейството ви, дали здравеопазването ще отговори на вашите нужди и какво означава това за вашето емоционално благополучие и банкова сметка. Глобалната компания за финансови услуги HSBC се опитва да помогне с информация на квалифицираните хора, които отиват да живеят и работят в чужбина.

Компанията наскоро публикува резултатите от своето 14-то годишно проучване Expat Explorer. Въпросите в проучването бяха изпратени до повече от 20 000 експати, базирани в 46 държави, като питаха жителите за качеството на живот в новите им домове. Фактори като възможности за кариера, ползи за децата и подкрепа от общността (особено по време на COVID) бяха взети предвид при съставянето на „живата“ част от проучването, съобщава cntraveler.com.

Кои са най-добрите държави за мигранти?

Швейцария

С безупречно чисти улици и някои от най-добрите ски писти в света само на едно пътуване с влак от големи европейски градове, не е изненада, че Швейцария отново е на първо място. Почти 92 процента от анкетираните експати казват, че страната е стабилно място за живеене, със средни годишни заплати от 203 000 долара. Добавете към това превъзходни международни училища, ниски нива на престъпност и една от най-добрите системи за здравеопазване в света и ще имате страна, готова за по-добър живот на емигранти.

Нова Зеландия

Експатите бързо хвалят спокойния начин на живот в Нова Зеландия, с повече свободно време след работа, за да изживеят удоволствието от огромното разнообразие от дейности. Всичко това води до това, че повечето нови граждани се радват на по-добро качество на живот и по-добро психическо благополучие, отколкото в родната си страна. Във всички измервания на проучването Нова Зеландия е близо до върха по отношение на баланса между професионалния и личния живот и политическата стабилност – като добавим към това високо ниво на безопасност и дружелюбие сред гражданите, това е една страна, която експатите рядко искат да напуснат.

Испания

Въпреки че може да не е най-добрият избор за напредване в кариерата и увеличаване на заплатите, Испания просто прави хората по-щастливи и по-здрави - достатъчно, за да грабне едно от първите места в този списък. Страната на сиестите със сигурност знае нещо повече за баланса между работата и личния живот, с 30 дни годишен отпуск. А акцентът в диетата на страната върху зехтин, пресни зеленчуци, качествено месо и червено вино, означава, че ще бъдете здрави и достатъчно освежени, за да се насладите на живота там.

Снимка: iStock
Австралия

Да, преместването на ново място може да ви направи по-здрави - поне това предполагат респондентите в проучването в Австралия. Повечето съобщават, че здравето им е по-добро, като се позовават също на подобрен баланс между професионалния и личния живот и по-добро образование за децата. Градове като Бризбейн, Мелбърн и Пърт са едни от най-подходящите за живеене в света, докато великолепните пейзажи в цялата страна насърчават всички жители да излязат навън и да се насладят на природата.

Кипър

Европейските туристи са почивали на плажовете на Кипър от години и изглежда, че заради това в страната има наплив на мигранти. Въвеждането на страната в челната десетка има много общо с ниските разходи и високото качество на живот, с евтините наеми и леките данъци (особено в Северен Кипър), споделящи пространството с дружелюбни местни жители и здравословни средиземноморски диети. Всъщност 9 от 10 анкетирани експати препоръчват преместване в Кипър само заради качеството на живот.

Кои са най-добре платените професии за експати в Европа?

Лекарите получават високи доходи в повечето части на света. Но има някои региони, където висококвалифицираните лекари получават много по-добро заплащане. Лекарите могат също така да се преместят в чужбина и да установят своя собствена практика, като същевременно се възползват от редовна заетост, пише expatfocus.com. 

Някои от европейските страни с най-високи плащания за лекари включват Холандия и Швейцария. Квалификациите, необходими за практикуване като лекар, включват степен по медицина, сертификат за специализация и медицински лиценз. Лекарите могат да печелят от 120 000 до 290 000 долара годишно.

Някои от най-добре платените работни места във финансите включват финансови анализатори, финансови мениджъри и финансови директори. Тези работни места обаче са съсредоточени главно в азиатски страни като Китай, Сингапур, Япония и Хонг Конг.

Професионалистите в чужбина с много опит е вероятно да получат най-добрата работа. Квалификациите за работа във финансите включват диплома по бизнес или търговия и допълнителна MBA степен. Приблизителната заплата за тези работни места е между 60 000 и 200 000 долара годишно.

Петролните инженери са възнаградени за трудността на задачите си с високи доходи. Всъщност всяка работа в петролни платформи носи висока компенсация. Старши инженери с високо ниво на опит и умения печелят най-много. Необходимите квалификации включват инженерна степен. Приблизителният доход на петролен инженер е между 40 000 и 150 000 долара.

Диапазонът на заплатите на фармацевтите е между 65 000 – 135 000 долара годишно. Това може да е сред най-недооценените кариери в света и в много страни фармацевтите не са добре компенсирани. Квалификациите, които се изискват от фармацевта, са диплома за фармацевт и лиценз. В страни като Ирландия доходите на фармацевтите нарастват напоследък, тъй като има повишено търсене на фармацевтични услуги.

От инженерите се изисква да бъдат опитни и квалифицирани в своите задължения, но те не винаги са добре платени. Заплатата на инженер зависи от нивото на умения. Страните, в които има голямо търсене на инженери, вероятно ще плащат повече на експатите.

В Германия има нарастващо търсене на машинни и електроинженери, тъй като страната има обширна производствена индустрия. Квалификациите, които се изискват от инженерите, са специфична инженерна степен и експертен опит. Типичният доход на инженер може да падне някъде между 50 000 - 102 992 долара годишно.

Най-добре платените експат работни места в Европа могат да бъдат намерени в Обединеното кралство. Средният общ пакет за експат за професионалисти на средно управленско ниво в Обединеното кралство е приблизително 430 000 долара годишно.

Люксембург е привлекателна дестинация за експатите поради ниската си инфлация и безработица, както и силната си икономика. Страната беше засегната от световната финансова криза, но публичният дълг остана по-нисък от почти всички други страни-членки на ЕС.

Хората с университетско образование, квалификации, специфични умения и трудов опит ще намерят лесно работа в Люксембург. Страната има здрав, високотехнологичен сектор на услугите, който е от полза за експатите. Има и специални освобождавания от данъци за чужденци, наети в Люксембург.

Стоманодобивната промишленост беше един от основните двигатели на доходите, но днес тя представлява само 7 процента от икономиката. Въпреки това Люксембург все още е дом на най-големия производител на стомана в света. Днес тук преобладават финансите и технологиите, с почти 150 банки и множество национални и чуждестранни служители, заети във финансовия сектор.

В Германия има недостиг на квалифицирани работници в много професии като учени, математици, инженери, IT специалисти и лекари. Тъй като в страната има нарастващо население от по-възрастни хора, други позиции като здравеопазването, медицинските сестри и гериатрията също са оскъдни. 

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии