1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$60,080.8

Русия обяви Meta за екстремистка организация

Свят

Facebook и Instagram са забранени в страната от 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна

Според местни съобщения собственикът на Facebook Meta е обявен за екстремистка организация в Русия, а говорителят на компанията е осъден задочно на шест години затвор в наказателна колония, съобщава Independent.

Снимка: iStock

Военен съд в Москва е произнесъл присъдата на говорителя на Meta Platforms Анди Стоун за "публично защитаване на тероризма", съобщава агенция РИА. 

Социалните медийни платформи Facebook и Instagram на Meta са забранени в страната от 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна.

Интерфакс цитира адвоката на подсъдимия, Валентина Филипенкова, която заяви, че присъдата ще бъде обжалвана.

"Помолих за оправдателна присъда", цитира се нейното изказване.

Руското министерство на вътрешните работи започна наказателно разследване срещу Стоун в края на миналата година, без да разкрива конкретни обвинения. 

РИА цитира държавни следователи, според които Стоун е публикувал онлайн коментари, в които е защитавал "агресивни, враждебни и насилствени действия" спрямо руски войници, участващи в това, което Москва нарича своя "специална военна операция" в Украйна.

Mediazona съобщи, че първоначално Стоун е бил обвинен в призоваване към терористична дейност, публични призиви към екстремистка дейност и публично оправдаване на тероризма, но първите две обвинения са отпаднали в окончателния вариант на обвинителния акт. 

Процесът, в който Стоун е представляван от назначен от правителството адвокат, започна приключи след само две заседания.

Снимка: Reuters

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг също има забрана да влиза в Русия, като официално му беше забранено през април 2022 г. след нахлуването на Русия в Украйна.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии