1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

"Газпром" излезе на загуба за пръв път от над 20 години

"Газпром" излезе на загуба за пръв път от над 20 години

Причината е намаляващите доставки за Европа

 

Руският държавен газов гигант "Газпром" отчете през 2023 г. първата си годишна нетна загуба от повече от 20 години насам поради намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво.

"Газпром Груп", която също така включва петролни и енергийни бизнеси, отчете загуба от 629 млрд. рубли (6,84 млрд. долара) през миналата година в сравнение с чиста печалба от 1,23 трлн. рубли (около 13,3755 млрд. долара) през 2022 г., според отчет за приходите, публикуван в четвъртък.

Резултатите подчертават драматичния упадък на "Газпром", който след разпадането на Съветския съюз се превърна в една от най-мощните компании в Русия, често използвана като лост за решаване на спорове със своите съседи, като Украйна и Молдова, пише БНР.

Анализаторите очакваха нетни приходи в размер на 447 млрд. рубли, според руската агенция Интерфакс.

Това е първата годишна загуба на "Газпром" от края на 90-те години на миналия век (от 1999 г., според Блумбърг) - малко преди Алексей Милер, съюзник на президента Владимир Путин, да поеме компанията през 2001 г.

Износът на газ от Русия за Европа, някога неин основен експортен пазар, спадна рязко поради политическите последици от конфликта в Украйна, като "Газпром", който има монопол върху газовите тръбопроводи в чужбина, е най-осезаемата жертва на западните санкции. "Газпром" също така участва в обширна програма за доставяне на природен газ до местните домакинства.

Нетната загуба следва ограничените газови потоци към Европа, която беше от историческа гледна точка най-големият пазар на "Газпром", след началото на руска инвазия в Украйна и последвалите западни санкции. Междувременно спадът на цените на газа на фона на мекото зимно време, слабото търсене и солидно запълнените газови хранилища допринесоха за загубата на "Газпром".

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии