Западните банки в Русия са платили 800 млн. евро данъци на Кремъл

Свят

Причината е, че печалбите им са се увеличили сериозно

Повече от 800 милиона евро под формата на данъци през миналата година са платили най-големите западни банки, които остават на пазара в Русия.

Това е четирикратно увеличение спрямо данъчните плащания, които са се извършвали към руската държава преди началото на войната в Украйна – през февруари 2022 г., въпреки обещанията да минимизират експозицията си към Русия, пише БТА.

Седемте най-големи европейски банки по активи в Русия — Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo и OTP, са отчели обща печалба от над 3 милиарда евро в Русия през 2023 г.

Сумата е над три пъти по-голяма от съответния резултат на западните банки преди войната в Украйна, през 2021 г., като е била частично генерирана от средства, които банките не могат да изтеглят от Русия.

Скокът в рентабилността им доведе до данъчни плащания към руския бюджет за около 800 милиона евро, спрямо едва 200 милиона евро през 2021 г. 

Данъците, платени от европейските банки, еквивалентни на около 0,4 процента от всички очаквани неенергийни бюджетни приходи за Русия за 2024 г., са пример за това как чуждестранните компании, останали в страната, помагат на Кремъл да поддържа финансова стабилност въпреки западните санкции.

Чуждестранните кредитори са се възползвали не само от по-високите лихви, но и от международните санкции срещу руските банки. Подобни мерки лишиха конкурентите им от достъп до международни платежни системи и увеличиха собствената привлекателност на западните банки за клиентите в страната.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст