1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Турците за инфлацията в страната: Може да достигне близо 100% до края на годината

Свят

Възможни са и по-нататъшни повишения на лихвените проценти от страна на централната банка

Инфлацията в Турция, която е сред най-високите в света, се ускорява отново през април, съобщава Bloomberg. Ръстът на потребителските цени през април достига 69,8% на годишна база, което е малко под очакваните над 70% от анализаторите.

Снимка: Reuters

Сред основните фактори се посочват политиките на правителството за повишаване на доходите, които са в противоречие с агресивното увеличение на лихвените проценти през последната година.

Турските парични власти прогнозират, че инфлацията вероятно ще достигне своя връх този месец, преди да се забави до под 40% до края на годината. Изданието посочва, че през март тя е била 68,5%.

Влошаващите се настроения сред домакинствата добавят още едно усложнение. Турците смятат, че инфлацията ще достигне 96% в края на годината, според проучване на социолози. Това е над два пъти повече в сравнение с прогнозите на централната банка.

Снимка: Reuters

Централната банка на Турция вдигна основния си лихвен процент до 50%, като много финансови анализатори отбелязват обрата в последователната политика на президента Реджеп Ердоган.

Паричната политика ще остане строга, докато не се постигне „значителен и устойчив спад в основната тенденция на месечната инфлация“, посочват от централната банка. Възможни са и по-нататъшни повишения на лихвените проценти, ако се наблюдава тенденция към постоянно влошаване на инфлационните показатели.

В същото време банките от Уолстрийт, провокирани от очаквания за високата възвръщаемост, която се предлага на пазара на облигации, препоръчват купуване на турски лири.

Миналият месец лирата остана почти без промяна, след като през март се обезцени с близо 4%. От началото на годината турската валута поевтинява с 9% и се търгува около 32,4 спрямо американската валута.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии