1 USD
1.80361 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,277.9

Един от най-големите градове в света потъва: Властите изграждат нова столица с 35 млрд. долара (СНИМКИ)

Свят

Новият град се очаква да бъде завършен през 2045 г.

Джакарта, разположена на северозападния бряг на остров Ява, при устието на река Чиливунг, е столицата на Индонезия и най-големият град в страната. В него живеят около 10,6 млн. души, а в столичния район - около 30 млн. души. Той също така потъва, като около 40 % от територията му вече е под морското равнище.

Джакарта потъва, властите строят нова столица

Индонезийското правителство планира да премести столицата в Нусантара - нов град, който се изгражда на източния бряг на Борнео, на около 870 мили северно от Джакарта, пише Business Insider. 

Той ще струва около 35 млрд. долара и ще бъде завършен едва през 2045 г. Въпреки това се очаква около 6 000 държавни служители да се преместят там навреме за встъпването в длъжност на следващия президент през октомври.

Решението не е без прецедент. През 1960 г. Бразилия се премести от Рио де Жанейро в Бразилия, а през 1991 г. Абуджа замени Лагос като столица на Нигерия. Но за първи път климатичната криза играе роля в този процес. През последните години покачването на морското равнище превърна Джакарта в най-бързо потъващия мегаполис в света, което предизвика решението на индонезийското правителство да премести столицата.

Снимка: Wikipedia

През август 2019 г. президентът на Индонезия Джоко Уидодо одобри план за преместване на столицата от Джакарта в Нусантара. Мястото в Източен Калимантан е избрано, защото е близо до морето и има сравнително нисък риск от земетресения, цунами или вулканични изригвания. 

Експерти по околната среда предупреждават, че ако свличането на водата продължи със сегашните темпове, до 2050 г. една трета от Джакарта може да бъде потопена. Правителството на Индонезия също така изразходва десетки милиарди долари за мерки, с които да се опита да спре наводненията в Джакарта.

Снимка: Wikipedia

Изследователи от НАСА и партньорски агенции са използвали данни от 2020 г., за да изготвят карта за идентифициране на районите на Джакарта, застрашени от наводнение.

Снимка: iStock

 

Мястото е избрано така, че да отразява геополитическата визия на Видодо и да отразява единството на Индонезия като архипелаг. 276-милионното население на страната е разположено на повече от 17 000 острова.

Уидодо изпраща около 100 000 работници, за да започнат изграждането на Нусантара, а с напредването на строителството броят на работниците нараства до 150 000-200 000 души. 

 

От 2022 г. насам в гората е прокарана мрежа от пътища, за да може да започне изграждането на държавни съоръжения и други жилища. Според уебсайта на проекта първоначалното население се очаква да бъде около 500 000 души.

Политиците твърдят, че до 2045 г. Нусантара ще се превърне в "зелен, проходим" метрополис, захранван изцяло с възобновяема енергия. Строителството включва план за изграждане на 50-мегаватова слънчева електроцентрала и цели до края на това десетилетие да бъдат разрешени само електрически превозни средства.

Въпреки че се очаква градът да струва около 35 милиарда долара, индонезийското правителство се ангажира да предостави само около 20 % от средствата и се бори да намери други източници на финансиране. През март 2022 г. японската SoftBank се оттегли от инвестиране в проекта.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии