Музеи и галерии ще работят безплатно тази вечер

Музеи и галерии ще работят безплатно тази вечер

Къде какво може да видите

 

Десетки музеи и галерии ще се включат тази вечер в Европейската нощ на музеите. Само в София ще могат да се видят над 60 изложби и други прояви.

Културни институти в 25 области отварят врати за безплатно посещение в късните часове на деня, като на повечето места безплатният вход ще бъде от 18:00 или от 19:00 часа.

Националният исторически музей (НИМ) организира „Музикална разходка във времето“ с песни на български, френски, италиански, испански език в изпълнение на Надя Тончева (глас и пиано). В програмата са включени и тематични образователни ателиета, както и безплатни тематични беседи. За посетителите ще бъде достъпна постоянната експозиция на НИМ, както и изложбите „Дуранкулак. 50 години археологически проучвания“ и "Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2023", пише "Сега".

Националният военноисторически музей (НВИМ) също обявява вход свободен за външната и постоянната хронологична експозиция, като подготвя концерт и лятна киновечер под звездите.

В Националния музей „Земята и хората“ специално за нощта на музеите е подготвен концерт на тръбен орган. Освен него, посетителите ще може да разгледат всички постоянни експозиции, както и временните изложби - „Умни минерали за умни телефони“, „Зелената приказка на камъка“, „,В чудния свят на конкрециите“ и „Нови постъпления 2023“.

Жителите и гостите на София може да посетят и Националния политехнически музей. В нощта на музеите отворени ще са постоянната експозиция и временните изложби „310 години пишеща машина“ (визуална история), „Полифония и техника. Динамичен диалог“ - художествена изложба на Вили Николов. Специално за инициативата „Европейска нощ на музеите“ са предвидени две демонстрации „Физика в действие - практически експерименти, които вдъхновяват и образоват“. От екипа на музея уточняват, че това събитие е с платен вход.

Посетителите на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките ще имат възможността да разгледат постоянната експозиция на музея и временната изложба "Българска археология 2023", представяща най-интересните и впечатляващи открития и проучвания от изминалия археологически сезон. 

Бизнес Видео Подкаст