1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Големи китайски градове потъват - милиони хора са под риск

Големи китайски градове потъват - милиони хора са под риск

Проблемът не се ограничава до азиатската страна, категорични са учените

Близо половината от големите китайски градове са засегнати от пропадане в „умерена до тежка степен“. Това излага милиони хора на риск от наводнения, особено с покачването на морското равнище, сочат данни от сателитни проучвания от цялата страна, цитирани от Ройтерс.

Авторите на изследването, публикувано в изданието Science, установяват, че 45% от градските земи в Китай потъват с по-бърза скорост от 3 мм на година, а 16% - с повече от 10 мм годишно. Няколко фактора са посочени в статията – намаляването на подпочвените води и тежестта от застрояването.

Китай вече търпи загуби от над 7,5 млрд. юана (1,04 млрд. долара) от потъването на земни маси. Не е изключено през следващия век почти една четвърт от крайбрежните земи да се окаже по-ниска от морското равнище.

„Данните показват, че това е национален проблем за страната“, казва Робърт Никълс от Центъра за изследване на климатичните промени към Университета на Източна Англия.

Сред най-засегнатите градове е северният Тиендзин, в който живеят повече от 15 млн. души. През 2023 г. заради „внезапна геоложка катастрофа“ бяха евакуирани 3000 негови жители.

Предвид факта, че градското население на Китай вече надхвърля 900 млн. души, „дори малка част от земята да потъва, това може да се превърне в значителна заплаха за живота в градовете“, казва екипът изследователи от Южнокитайския университет.

Снимка: EPA

Много от старите въглищни райони на Китай също са засегнати в резултат на прекомерния добив. Проблемът действително не се ограничава до азиатската страна.

В друго проучване, публикувано през февруари, се посочва, че близо 6,3 млн. кв. км. земя в целия свят са изложени на риск. Особено засегнати са страни като Индонезия, където голяма част от столицата Джакарта е под морското равнище.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Никълс напомни за Токио, който потъна с около 5 метра, докато не забрани добива на подземни води през 70-те години на миналия век.

„Това е проблем на урбанизацията и нарастването на населението - по-голяма гъстота на населението, повече добита вода и повече потъване“, коментира Мат Вей, експерт по геофизика в Университета на Роуд Айлънд.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии