„Градове като гъби“: Откриха начин наводненията в градовете да спрат

ESG

От Китай до Монреал урбанистите използват природата, за да решат проблема с промяната на климата

 

В долната част на склон в гъсто населен квартал на Монреал има нов парк с пейки, открит терен и детска площадка, както и два малки пешеходни моста. Когато има силен дъжд, водата се спуска по улиците и тротоарите в зеленото пространство, образувайки малко езеро под надлезите, в издълбана зона, пълна с треви, храсти и скали.

През следващите дни водата бавно се просмуква в почвата и системата за дъждовна вода. Всичко е проектирано да предотвратява внезапни наводнения в близките улици и домове, като същевременно подхранва растителността в парка.

„Вместо да гледаме на дъжда като на нещо лошо, сега го задържаме и го превръщаме в нещо красиво“, каза Филип Сабоурин, говорител на град Монреал, при неотдавнашна обиколка на района.

Снимка: TURENSCAPE

Тъй като изменението на климата води до по-обилни валежи, някои градове се обръщат към естествено решение, при което зелените площи действат като гъби, които попиват излишния дъжд.

Както е в повечето градове, канализационните системи на Монреал са претоварени, а улиците и домовете са наводнени от проливни дъждове, зачестили поради изменението на климата.

Паркът „Пиер Дансарау“, построен през 2019 г. на територията на стара железопътна гара, е един от седемте „парка - гъби“ в целия град.

Монреал строи повече „паркове – гъби“, тротоари, които да поемат обилните валежи

Тази есен градът обяви плановете си да построи още 30, в опит да ограничи наводненията и да задържи водата от наводненията, която се смесва с канализацията, когато градската водоснабдителна система е под напрежение, от река „Св. Лорънс“.

От сиво до зелено

Подобни „гъбени“ подходи към управлението на водите се наложиха и другаде, от зелените покриви в Торонто до езерата и влажните зони заедно с жилищните сгради в Берлин.

Конджиян Ю, китайски ландшафтен архитект, е пионер в концепцията. Вдъхновен от начина, по който селото му от детството се справя с наводненията по време на сезона на мусоните, Ю превръща екологичните решения в управлението на водата в делото на живота си. Той ръководи преосмислянето на 20 „града-гъби“ в Китай, със сложни промени в инфраструктурата, които правят път за повече зелени площи, които могат да абсорбират вода и да поддържат града по-хладен по време на горещи вълни.

Визията на Ю отива далеч отвъд разпръснатите паркове. Неговите градове се отличават с огромни участъци от зелено и синьо, където езерата и влажните зони могат да съществуват съвместно с магистрали и високи сгради. Подходът е много подходящ за Китай, където сезонът на мусоните рутинно наводнява много градове.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст