1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Трябват ли ми изобщо пари от привлечени инвестиции, ако имам стартъп?

Мнение

Привличането на пари не трябва да е основната ви цел

Една от основните теми при стартъпите е откъде и колко пари да привлека за бизнеса, който създавам. Това на практика е ключовият въпрос за един основател и дори се приема като индикация дали един стартиращ бизнес има потенциал за успех.

Като човек, който е имал два стартъпа, привличал е финансиране, и е написал две книги по темата, мога да споделя, че това всъщност е една от най-големите заблуди. Привличането на пари не трябва да е основната ви цел!

На първо място трябва да се запитате дали ви трябват изобщо пари, или може да продължите своята дейност и без тях.

Как може да стане това? Естествено като „бутстрапвате“ своя стартъп или казано по друг начин - като се финансирате от своите клиенти. Много хора ще се замислят не е ли това нормалният път. Да, така е било преди и се надявам да бъде при всеки един бизнес, но при стартъпите нещата не стоят точно така.

По-опитните предприемачи, които са стартирали бизнеса си без акселератори и фондове, недоумяват как са се променили практиките. Те са се водили от принципа – ако нямат клиенти, бизнесът умира.

Какви са ползите от това да си „бутстрапвате“ бизнеса а не да разчитате на фондове?

Първо, можете да се фокусирате върху своите клиенти, защото сте изцяло зависими от тях. Без тяхното одобрение (приходи) вие няма как да съществувате. В противен случай основателят трябва да играе играта на инвеститорите (пич дек, отчетност и.т.н.), което го отклонява от основния му фокус.

Освен това, когато не разполагате с пари в наличност, това ще ви накара да бъдете по-ефективни в разходите и да преценявате заслужава ли си да инвестирате пари в нещо, което не носи добавена стойност за вашите клиенти, респективно вашите приходи, а само подхранва егото ви, например.

Снимка: Unsplash

Естествено, че има сектори, в които без инвестиции от бизнес ангели и фондове трудно можете да развиете успешен стартъп.

Както споменах, аз самият съм привличал финансиране и при двата ми проекта. Но след целия натрупан опит съм се научил да анализирам в детайли кога и дали да взема външно финансиране. Дали трябваше да разчитам на това да доставям полза на своите клиенти и те да ме финансират като всеки един нормален бизнес?

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии