1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Куриозите в магазина - сирене без име, захар, която не се разтваря, мляко с изтекъл срок

Куриозите в магазина - сирене без име, захар, която не се разтваря, мляко с изтекъл срок

Идва лято, внимавайте с храната от преместваемите обекти, съветва д-р Андрей Велчев

 

Това, което се вижда като тенденция от известно време го видяхме и сега покрай Великден, а то е, че българският търговец се стреми на всяка цена да пласира стоката си. Продължава да има по магазините продукти с изтекъл срок на годност или с нарушена опаковка", обяви в студиото на Бизнес Видео Подкаст д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна. 

"Всеки гражданин е потребител. Затова е важно и самите потребители да подават сигнали за нередности в магазина. Ние правим чести проверки на различни продукти. Имахме проверки и по Великден. Едно от нещата, които видяхме като нередност беше, че се продават козунаци без етикет. Но се преборихме с това", добави Велчев. 

По думите му добре за родната търговия е, че тази година българските търговци масово са успели да продадат продукцията си. Това означава, че българското месо е предпочитано и се търси. 

"Това, което ние сме забелязали като проблеми по магазините по време на нашите проверки са например кисели и пресни млека с изтекъл срок на годност. Най-отпред на рафтовете обикновено стоят стоки, на които скоро им изтича срокът, но не може да се продават стоки с изтекъл срок. В много супермаркети се появи сирене без име. Не е ясно как се казва и кой го произвежда, но пък е на атрактивна цена. Преди време имаше случай на захар, която не се разтваря. Истината е, че няма наша проверка, на която да не установим един или друг проблем. А тези компромиси се плащат от потребителя", добави експертът.

Велчев е категоричен, че българите започват да предпочитат качеството пред ниската цена. Все повече хора предпочитат да дадат повече пари, но да знаят, че стоката е качествена. 

Що се отнася до летните почивки и пътувания, той съветва хората да внимават откъде взимат храна. "Откритите преместваеми обекти често имат лоша репутация. Слънцето и жегата виждаме как увреждат плотовете и тентите на обектите, само можем да предполагаме какво причиняват на храната. Трябва да се внимава и със сладоледите, децата са много уязвими", добави Велчев. 

Обезпокоително е качеството на предлаганите стоки в по-малките населени места. Особено тревожно е, че хора отиват на почивка в тези места и пазаруват от местните магазини, където качеството е много ниско, каза още той. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии