1 USD
1.80078 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,974.1

Интересът към селския туризъм е скочил значително

БГ Бизнес

Същевременно поне с една година ще бъде забавено кандидатстването за евросубсидии по Програмата за развитие на селските райони

Интересът към селския туризъм се увеличава значително, отчитат от Асоциацията на българските села.

Посещенията в къщите за гости в малките населени места са нараснали с близо 20%, а броят на самите къщи за гости е скочил с близо 55% за последните осем години. Докато през 2007 г. у нас е имало малко над 800 такива обекти, сега те са над 1200 с общо 205 хил. легла.

Най-бързо развиващи се в тази насока са Централна, Северна България, Родопите и Благоевградска област.

Мисля, че тази година, която мина – 2015 г. беше най-силна. Различни видове хора от цял свят имах – от Япония, от Канада, от Щатите, от Англия, от Франция, от Германия, от Венецуела. Може би трябва повече средства да се отделят и да се търсят такива места, където точно да се предлага България, казва Величка Гановска, собственик на къща за гости в село Драшкова поляна край Априлци.

Тя се захваща със селски туризъм преди 13 години. Инвестициите в имота в Троянския Балкан прави постепенно, но досега жената не е кандидатствала за евросубсидии.

„Интерес от страна на хора, които искат да инвестират в селски туризъм, е много голям, даже рекорден, тъй като това е логично продиктувано от търсенето на селския туризъм“, коментира Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села.

Същевременно обаче поне с една година ще бъде забавено кандидатстването за евросубсидии по Програмата за развитие на селските райони.

За инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности в Програмата за развитие на селските райони до 2020 г. са предвидени близо 100 млн. лв. 

„Знаем, че има голяма интерес към програмата, но разбирате, че подпомагаме основно сектор земеделие, както и публичните инвестиции в инфраструктура в селските райони“, коментира Венислава Бояджиева, експерт дир. Развитие на селските райони в Министерството на земеделието и храните.

В момента се прави анализ на инвестициите през миналия програмен период. Едва в края на годината ще стане ясно кога и как ще може да се кандидатства за новите средства.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии