1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Експерт: Цените на електромобилите втора употреба падат рязко (ВИДЕО)

Експерт: Цените на електромобилите втора употреба падат рязко (ВИДЕО)

Запазени модели електрически коли могат да бъдат намерени в диапазона 5-7 хил. евро, казва Илия Левков в Бизнес Видео Подкаст

 

Над 17 500 са регистрираните електромобили в България – вносът бележи ръст, а тенденцията е той да продължи. Това каза в Бизнес Видео Подкаст Илия Левков, председател на Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ).

Снимка: bTV Бизнес екип

У нас ще влизат и все повече модели втора употреба – това са коли на 2-3 години. Те не са дефектни, но са търсени, подчерта Левков.

„Ако сте решили да си купите електромобил втора употреба, това е десетки пъти по-добра алтернатива от двигател с вътрешно горене“, каза експертът.

При тези електрически коли падат рязко и цените. Възможностите са повече и насищането на пазара стимулира процеса по закупуване.

„Можете да намерите много запазен модел електромобил в диапазона 5-7 хил. евро“, коментира Левков.

Въпреки сътресенията в глобалната икономика през последните години – затруднения в логистика, доставки на основни части и компоненти, цените и на новите коли продължават да вървят надолу. Нивата бележат спад с от 20 до 40% - електромобил от нов клас може да излезе между 30 и 35 хил. лв.

Снимка: iStock

„Такава е тенденцията в сравнение с първите коли среден клас у нас някога, които бяха двойно по-скъпи и достигаха до 75 хил. лв. Промените са драстични“, категоричен е Левков, който добавя и че в България се срещат електромобили от най-висок клас.

Колкото и показателно да е това за развитието на електрическата мобилност у нас, то не води до ефективни решения за сектора. Повече ползи ще видим, ако има системен подход и мерки на държавно ниво.

„Винаги съм казвал, че те трябва да бъдат временни. Не е необходимо да има субсидии за купуване и ползване на електромобили за повече от 2-3 години“, твърди експертът, който акцентира и върху действията на държавата или по-скоро върху липсата на усилия за насърчаване на електромобилността.

Във фокуса стои и проблемът за изграждането на зарядна инфраструктура. Независимо от държавата частният бизнес вече е изградил над 2000 станции.

„Техният брой досега трябваше да бъде 6000, но администрацията ни не е активна в това отношение“, категоричен е Левков. И въпреки че липсват мерки, ние се движим в правилната посока.

Цялото интервю гледайте в новото издание на Бизнес Видео Подкаст.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии