1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Как можете да изследвате света чрез сателитни изображения върху 3D глобус?

Технологии

Ето как да използвате Google Earth и да създавате персонализирани карти

 

Google Earth е виртуален триизмерен глобус, разработен от Google, който използва сателитни изображения, топографски данни, въздушни снимки и други, за да създаде ясна и подробна картина на нашата планета.

Въпреки че изображенията често се актуализират, Google не ги заснема в реално време. (За спътникови изображения на Земята в реално време можете да посетите NASA Worldview).

С Google Earth потребителите могат да създават персонализирани карти, които включват данни и статистически данни от други източници, като например население, дървесна покривка, температура и др.

Дори и да нямате географски наклонности, Google Earth ви позволява да пътувате по света от вкъщи, като обикаляте интерактивни карти на всичко - от местообитания на лъвове до подводни пейзажи в океана и сгради, построени така, че да имитират природните модели.

Подобно на Google Maps, можете да получите достъп до Google Earth и инструментите за картографиране на вашия настолен компютър или мобилно устройство, като използването им е напълно безплатно.

Снимка: Google

През 2021 г. главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай обяви нова функция "Timelapse" за Google Earth, в която са събрани милиони сателитни снимки за четири десетилетия, за да се покаже "бързата промяна на околната среда", на която е подложена планетата.

Мога ли да използвам Google Earth, без да го изтеглям?
Ако просто разглеждате интересни места по света или увеличавате дома и квартала си, уеб версията на Google Earth работи добре. Не е необходимо изтегляне.

Първоначално уеб версията на Google Earth беше достъпна за използване само в Chrome, но от 2020 г. се поддържа и от браузърите Firefox, Edge и Opera.

Но ако търсите по-усъвършенствани функции, като например данни от географски информационни системи (ГИС) и възможност за преглед на по-стари версии на изображения, за да видите как се е променило дадено място с течение на времето, може да изтеглите Google Earth Pro на своя настолен компютър или лаптоп.

За какво се използва Google Earth?

Потребителите на Google Earth, сред които организации с нестопанска цел, учени и географи, както и любители на картите, използват програмата, за да картографират повишаването на морското равнище в градовете по света, географските промени в езиците на коренното население, промяната на горските масиви с течение на времето, замърсяването на въздуха в Лондон, разширяването на градските центрове по света и много други.

Хората също така използват Google Earth всеки ден, за да разглеждат места, които предизвикват любопитството им - техните домове, дестинации за пътуване или световни забележителности. За разлика от Google Street View, който показва снимки, направени от автомобили, Google Earth показва сателитни изображения отгоре.

Заедно с Google Maps, Google Images и Google Earth хората могат да търсят и разглеждат почти всяко място на Земята.

През 2014 г. германска компания, създала подобен софтуер за 3D картографиране през 90-те години на миналия век, подава съдебен иск срещу Google, като твърди, че гигантът от Силициевата долина е нарушил патентните ѝ права. Две години по-късно журито в Окръжния съд на САЩ за окръг Делауеър се произнася в полза на Google. Случаят е драматизиран в сериала на Netflix от 2021 г. "The Billion Dollar Code".

През февруари 2024 г., в партньорство с Фонда за защита на околната среда, Google обяви, че ще използва Google Earth, за да картографира изтичането на метан по света и ще направи тази информация свободно достъпна за обществеността.

Google ще използва данни от MethaneSAT - нов сателит, който има за цел да локализира източниците на изтичане на метан, които допринасят за изменението на климата.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии