1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,464.9

"Изгубена" картина на Густав Климт се продава за 30 млн. евро

Блясък

Друга картина на автора беше продадена наскоро за близо 100 млн. евро

Картина на австрийския художник Густав Климт, смятана за изгубена през последните 100 години, е продадена на търг във Виена, съобщава BBC.

Незавършената творба "Портрет на фройлайн Лизер" беше оценена на 30 млн. евро

Портретът е поръчан от семейство еврейски индустриалци през 1917 г., година преди смъртта на Климт. Въпреки това има много въпроси без отговор за картината и спорове за това коя е жената на портрета, както и какво се е случило с картината по време на нацистката епоха. Смята се, че тя изобразява една от дъщерите на Адолф или Юстус Лизер, които са братя от богато семейство на еврейски индустриалци.

Снимка: Sotheby\'s

Историците на изкуството Тобиас Натер и Алфред Вайдингер твърдят, че на картината е изобразена Маргарета Констанс Лизер, дъщеря на Адолф Лизер. Но аукционната къща "Им Кински" във Виена, която продава творбата на търг, предполага, че на картината може да е изобразена и една от двете дъщери на Юстус Лайзер и съпругата му Хенриета. 

Хенриета, известна като Лили, е била покровителка на модерното изкуство. Тя е депортирана от нацистите и умира в концентрационния лагер Аушвиц по време на Холокоста. Дъщерите ѝ, Хелене и Ани, оцеляват през Втората световна война.

В изявлението на аукционната къща се казва, че точната съдба на картината след 1925 г. е "неясна".

"Знае се, че е придобит от правен предшественик на изпращача през 60-те години на миналия век и е стигнал до настоящия собственик чрез три последователни наследства." 

Самоличността на настоящите австрийски собственици не е оповестена публично.

Картината е продадена от името на тези собственици и на законните наследници на Адолф и Хенриета Лизер въз основа на Вашингтонските принципи - международно споразумение за връщане на изкуството, откраднато от нацистите, на потомците на хората, от които са били отнети произведенията. 

Ернст Плойл от "Им Кински" заяви пред BBC: "Съгласно Вашингтонските принципи имаме споразумение с цялото семейство". В каталога на im Kinsky това споразумение е описано като "честно и справедливо решение".

Въпреки това Ерика Якубовиц, изпълнителен директор на Председателството на австрийската еврейска общност, заяви, че все още има "много въпроси без отговор".

Тя призова случаят да бъде проучен от "независима страна".

"Реституцията на произведения на изкуството е много деликатен въпрос, всички изследвания трябва да се извършват точно и подробно, а резултатът трябва да бъде разбираем и прозрачен", каза г-жа Якубовиц.

"Трябва да се гарантира, че съществува и най-съвременна процедура за бъдещи частни реституции."

Снимка: Sotheby\'s

В миналото произведенията на Климт са донесли огромни суми на търг. Произведението му "Дама с ветрило" е продадено за 85,3 млн. паунда в Сотбис през юни 2023 г., което го превръща в най-ценното произведение на изкуството, продавано някога на търг в Европа.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии