1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Джобният часовник на най-богатия пътник на "Титаник" ще бъде продаден на търг

Свят

Бизнесмен, строителен предприемач, инвеститор и писател, той е идентифициран по инициалите, зашити на етикета на сакото му

Златен джобен часовник, принадлежащ на богатия бизнесмен Джон Джейкъб Астор, който е потънал с "Титаник", се очаква да достигне 150 000 паунда на търг, пише Guardian.

Легендарният кораб "Титаник"

14-каратовият златен джобен часовник Waltham с гравиран надпис "JJA" е намерен, когато тялото на Астор е извадено от Атлантическия океан седем дни след потъването на лайнера, който се удря в айсберг по време на първото си пътуване до Ню Йорк през 1912 г. 

Астор, считан за най-богатия човек на борда на кораба и виден член на фамилията Астор, е успял да спаси бременната си втора съпруга Мадлен, като я качил в спасителната лодка. За последен път е видян да пуши цигара и да разговаря с друг пътник.

Очаква се часовникът да достигне между 100 000 и 150 000 паунда, когато бъде продаден на търг на аукционната къща "Хенри Олдридж и син" в Девиз, Уилтшър. 

"Астор е добре известен като най-богатия пътник на борда на кораба "Титаник" и се смята, че е сред най-богатите хора в света по онова време, с нетно състояние от около 87 млн. долара, което днес се равнява на няколко милиарда долара", казва аукционерът Андрю Олдридж.

"В 23,40 ч. на 14 април 1912 г. "Титаник" се удря в айсберг и започва да поема вода. Първоначално Астор не вярва, че корабът е в някаква сериозна опасност, но по-късно става ясно, че той потъва, а капитанът е започнал евакуация след полунощ и той помага на съпругата си, като я качва в спасителна лодка 4." Съпругата на Астор оцелява. 

Астор е правнук на германо-американския търговец на кожи Джон Джейкъб Астор и Сара Кокс Тод, чието състояние превръща семейството в едно от най-богатите в САЩ.

Бизнесмен, строителен предприемач, инвеститор и писател, той е идентифициран по инициалите, зашити на етикета на сакото му. Синът му Винсънт претендира за джобния часовник и го предава на сина на изпълнителния секретар на баща си, Уилям Добин.

"Самият часовник е напълно реставриран, след като е върнат на семейството на Астор и носен от сина му, което го прави уникална част от историята на "Титаник" и едно от най-важните парчета от историята на хорологията, свързани с най-известния кораб в света", добави Олдридж.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии