10-те най-скъпи снимки в историята

Блясък

С помощта на фотоапарата майсторите на обектива ни показват моменти, които остават завинаги

 

Снимката е двуизмерно изображение, създадено от попадането на светлина върху светлочувствителна повърхност като фотографски филм или електронно устройство.

Най-скъпите снимки в историята

За създаването й се използва фотоапарат или камера, които посредством лещи фокусират определената сцена по начин, по който се вижда от човешкото око.   

С помощта на фотоапарата майсторите на обектива ни показват моменти, които остават завинаги в историята. Ето кои са 10-те най-скъпи снимки:  

“Dead Troops Talk” (1992)

Направена е от канадеца Джеф Уол, като е продадена на търг за $3.6 млн. през май 2012 г. Показва окървавени и разчленени войници от Червената армия на Русия. Снимката, създадена с помощта на актьори през 1992 г., е една от най-емблематичните творби на автора. Той описва видяното след засада на патрул близо до Мокор (Афганистан) през зимата на 1986 г. За фотографите прецизната постановка на Джеф Уол и вниманието към детайла са вдъхновяващи. Това е пример за наративно разказване на истории във фотографията.  

"Без заглавие - каубой” (1998 г.)

През 1998 г. Ричард Принс показва своя образ на емблематичния американски каубой по иновативен начин. Той е известен със своята “ре-фотография”. Авторът изследва променящия се пейзаж на американската идентичнст. Неговият талант е оценен през 2014 г., когато тази фотография е закупена за $3.74 млн.  

"На Нейно Величество” (1973 г.)

Гилбърт Проуш и Джордж Пасмор са известни със своите смели и провокативни произведения на изкуството. Те са пионери на съвместната фотография. “На Нейно Величество” е доказателство за техния подход към изкуството, който прокарва граници. То предизвиква зрителите да се изправят срещу неудобните истини за съвременното общество. Гилбърт и Джордж често се обръщат към спорни теми, което им печели както признание, така и неодобрение. Стойността на тази снимка достига до $3.75 млн. през 2008 г. 

Бизнес Видео Подкаст