1 USD
1.82481 BGN
Петрол
Bitcoin
$57,310.7

Вдигат заплатите на военните с 30% - колко ще получават?

БГ Бизнес

Увеличението влиза в сила от 1 януари, решиха депутатите

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, предава БТА. Законопроектът е общ, на всички политически сили. 

С него от 1 януари 2025 г. възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30 % при запазване на изградената диференциация между военните звание и длъжности. Създаването на този механизъм ще даде предвидимост и сигурност на военнослужещите и нужната мотивация да се избере военната кариера, посочват депутатите.

Сега стартовата заплата на войник е 1450 лв. След увеличението тя ще стане 1885 лв.

С промените са изравняват възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР. С тях се въвежда нова система за определяне на основното месечно възнаграждение, което ще се увеличава със специфичен коефициент в зависимост от заеманата длъжност, е записано в доклада на Комисията по отбрана. С увеличението ще се постигне:

  • намаляване на съществуващите дефицити от отбранителни способности, особено в направление привличане и задържане на човешки ресурс в системата;
  • повишаване привлекателността на военната професия;
  • подобряване на заплащане на хората в отбраната с цел конкурентност на пазара на труда;
  • механизъм за индексация, която да е социално поносима и да отразява реалното ниво на заплащане в страната;
  • предвидимост на разходите за отбрана в Закона за държавния бюджет за следващата календарна година.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов заяви от трибуната на Народното събрание, че законовото обвързване на нивата на най-ниското възнаграждение на военнослужещите към средната работна заплата ще доведе до конкурентоспособност на пазара на труда и осигуряване на въоръжените сили с високо мотивиран личен състав. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии