1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Глобалният бюджет за отбрана скача до рекордните 2440 млрд. долара

Глобалният бюджет за отбрана скача до рекордните 2440 млрд. долара

Военните разходи на Кремъл през 2023 г., след година на пълномащабна война с Украйна, са с 24% по-високи от тези през 2022 г.

 

Според доклад световните военни разходи са достигнали рекордните 2440 млрд. долара след най-голямото годишно увеличение на правителствените разходи за оръжие от повече от десетилетие, съобщава Guardian. 

Снимка: iStock

Увеличението от 6,8 % между 2022 г. и 2023 г. е най-стръмното от 2009 г. насам, като по този начин разходите достигат най-високата стойност, регистрирана от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (Sipri) в неговата 60-годишна история. 

За първи път анализаторите регистрират увеличение на военните разходи във всичките пет географски региона: Африка, Европа, Близкия изток, Азия и Океания и Северна и Южна Америка.

Снимка: Уикипедия

Нан Тиан, старши изследовател в програмата за военни разходи и производство на оръжие на Sipri, предупреди за повишения риск, тъй като правителствата се надпреварват да се въоръжават. Той заяви: "Безпрецедентното нарастване на военните разходи е пряк отговор на глобалното влошаване на мира и сигурността.

"Държавите отдават приоритет на военната сила, но рискуват да се превърнат в спирала от действие към реакция във все по-нестабилния геополитически пейзаж и пейзаж на сигурността." 

Двете най-големи държави - САЩ (37%) и Китай (12%) - съставляват около половината от световните военни разходи, като увеличават разходите си съответно с 2,3% и 6%. 

Правителството на САЩ е похарчило 9,4% повече за "научни изследвания, развойна дейност, тестване и оценка", отколкото през 2022 г., тъй като Вашингтон се стреми да остане в челните редици на технологичното развитие.

От 2014 г. насам, когато Русия за първи път нахлу в Крим и източния украински регион Донбас, САЩ изместват фокуса си от операции за борба с бунтовниците и асиметрична война към "разработване на нови оръжейни системи, които биха могли да се използват в потенциален конфликт с противници с напреднали военни способности", се посочва в доклада на Sipri. 

Макар и да отстъпва по военни разходи на САЩ, Китай, като вторият по големина в света, е отделил приблизително 296 млрд. долара през 2023 г., което представлява увеличение от 6% спрямо 2022 г. През последните 29 години той постоянно увеличава разходите си за отбрана, въпреки че периодите на най-голям растеж са през 90-те години на миналия век и между 2003 и 2014 г.

Снимка: Getty Images

Според Sipri едноцифреният ръст през последната година отразява по-скромните икономически резултати на Китай в последно време.

В класацията на Sipri следват Русия, Индия, Саудитска Арабия и Обединеното кралство, което е най-големият потребител в Централна и Западна Европа с ръст от 7,9% на годишна база. 

Снимка: Getty Images

Военните разходи на Кремъл през 2023 г., след година на пълномащабна война с Украйна, са с 24% по-високи от тези през 2022 г. и с 57% повече от тези през 2014 г., когато Русия нахлу в Крим. С разходи в размер на 5,9 % от БВП, което се равнява на 16 % от общите разходи на руското правителство, през 2023 г. бяха отбелязани най-високите нива, регистрирани след разпадането на Съветския съюз.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии