1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Ще проверяват фирми, които плащат предимно минимални заплати

Ще проверяват фирми, които плащат предимно минимални заплати

В една от областите са наети 89 000 души по трудови отношения, като цели 26 600 от тях работят на минимална заплата

 

В област Благоевград близо 89 000 души са наети по трудови отношения, като от тях 26 600 работят на минимална заплата, което са почти 34%, сочат данни на НСИ.

„Това означава, че една трета от наетите са на минимална заплата и то основно в частния сектор”, посочи президентът на КНСБ. Средната заплата в региона за миналата година е 1148 лева.

От думи на президента на КНСБ Пламен Димитров посочените величини са знак, че сивата икономика е широко разпространена в Благоевградско.

„Не е новина, но е подкрепено с числа, никой до момента не е започнал да гледа сериозно на тези факти. Въпросните 34%, за които споменах, в национален мащаб са малко под 20 на сто. Очевидно нещо не е наред, има изключително огромен сив сектор“, подчерта още той.

Димитров допълни още, че във фирмите, в които се плащат основно минимални работни заплати, КНСБ ще изиска чести проверки от страна на Инспекцията по труда и допълни, че целта е да се изясни къде е истината.

„За нас в тази кампания е много важно да успеем да получим съмишленици сред по-широк кръг в обществото. За 11-та година правим кампанията в училищата „Моето първо работно място“. Едно от важните неща, които опитваме да кажем на учениците, е да изискат да имат трудов договор, когато започват да работят и той да не е на минимална работна запалата“, обясни още президентът на конфедерацията.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии