1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Синдикати предлагат: Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Синдикати предлагат: Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Само 6,3 на сто смятат, че възнагражденията сега са мотивиращи

 

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлага учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. 

Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят на техните многобройни отговорности и задължения. To e проведено сред 4150 педагози, казва БНР.  

90,7% от участващите в анкетата са отговорили, че трудовите възнаграждения, макар и увеличаващи се, не са релевантни на многобройните отговорности и задължения на учителите. Учителската професия е най-натоварваща, често учителите са подложени на бърнаут, затова и "високите", според анализатори, възнаграждения не са привличащи, казват от синдиката.  

Само 6,3 на сто смятат, че възнагражденията са мотивиращи.

"Образователните анализатори упорито твърдят, че утвърдилата се тенденция за повишаване на учителските заплати вече привлича трайно млади учители в образователната система. Полярно на тези твърдения, 81% от участниците в изследването са отговорили, че възнагражденията категорично не компенсират нарастващите задължения и отговорности, и огромното прегаряне. Това пък от своя страна е отблъскващо за младите учители. Средната възраст на учителите в България не се е променила осезателно през последните пет години", добавя д-р Петров.

Синдикатът "Образование" e категоричен, че за добър рейтинг и привличане на млади учители е необходимо учителската заплата да стане 150% над средната брутна заплата за страната, регламентирано в Закона за предучилищното и училищно образование, а на започващите учители да им се осигури възможност за хоризонтално и вертикално израстване. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии