1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Тази държава влезе в списъка на дълголетните нации, ето защо

Тази държава влезе в списъка на дълголетните нации, ето защо

Така наречените "сини зони" са едва шест в света

Сингапур е най-новата „синя зона“ в света — дефинирана като място, където хората живеят по-дълго и по-здравословно.

„Сингапур има най-високата очаквана продължителност на живота, коригирана спрямо здравето, в света. Така че каквото и да направи Сингапур, то успя да създаде най-дългия и най-здравословен живот на планетата“, каза пред CNBC Make It Дан Бютнер, който измисли термина „сини зони“.

Сините зони са места, които имат 10 пъти повече столетници в сравнение със САЩ на глава от населението.

Сингапур

Сингапур

Петте първоначални сини зони са: Икария (Гърция), Окинава (Япония), Никоя (Коста Рика), Сардиния (Италия) и Лома Линда (САЩ) — но Сингапур е в новия списък на Бютнер, наречен „синя зона 2.0“.

Докато първоначалните сини зони са възникнали поради естествени обстоятелства, сините зони 2.0 са създадени от човека.

„Старите сини зони изчезват, защото се американизират“, каза Бютнер. „Механизацията заменя физическата активност, а технологията изключва хората от взаимодействието лице в лице.“

През 2004 г. Бютнер обедини усилията си с National Geographic и Националния институт по стареене, за да се опита да направи „обратен инженеринг“ на дълголетието. Екипът идентифицира части от света, където хората живеят измеримо по-дълъг живот, след което работи, за да разбере защо хората в такива общности живеят по-дълго.

Снимка: istockphoto
„Мощност 9“

Бютнер и неговият екип идентифицираха „Силата 9“ – основни фактори, които представят навиците на най-здравите и най-дълголетните хора в света.

Тези девет принципа са: движение в ежедневието; поставяне на цел; спазване на рутинни процедури за премахване на стреса; спрете да ядете, когато сте 80% сити; хранене повече на растителна основа; умерена и редовна консумация на алкохол; да бъдеш част от общност; поддържане на близките; и да бъдеш заобиколен от хора със здравословни навици.

Сингапур е „гореща точка на проектирано дълголетие“, каза Бютнер по-рано. Ето някои двигатели, вградени в структурата на политиката на Сингапур.

Ходете, не шофирайте

Докато хората в много части на света шофират от място на място, повечето сингапурци ходят пеша, но това обикновено е по необходимост, а не с цел упражняване.

„Мисля, че Сингапур брилянтно облага автомобилите, бензина, облага използването на пътища... и след това инвестира огромни средства във възможностите за ходене, колоездене и обществения транспорт“, каза Бютнер пред CNBC.

„Това не е просто съвпадение, това е много добро планиране... в резултат на това изкарвате хората зад волана, навън“, добави той.

Снимка: istockphoto

За да си купите кола в Сингапур, първо трябва да получите лиценз за притежаване на кола, COE или удостоверение за права, което може да струва повече от самата кола.

За сравнение, към март посочената цена за Toyota Camry Hybrid в Сингапур е 209 888 сингапурски долара (приблизително 155 800 долара). В САЩ той е обявен за 28 855 долара.

Дръжте близките си близо

Изследванията показват, че хората в сини зони са склонни да дават приоритет на близките си и да ги държат наблизо. Това се вижда в политиката на Сингапур, известна като безвъзмездна жилищна помощ за близост, която финансово стимулира хората да живеят със или близо до своите родители и деца.

Чувство на принадлежност

Принадлежността към религиозна общност може да корелира с по-голяма продължителност на живота, установи проучването.

„Всички освен пет от 263 столетници, които интервюирахме, принадлежаха към някаква религиозна общност“, според Бютнер. „Изследванията показват, че посещаването на религиозни служби четири пъти на месец ще добави 4-14 години продължителност на живота.“

Почти 80% от възрастните сингапурци са религиозни, според Pew Research Center. Освен това проучване на Pew Research от 2014 г. класира града-държава като страната с най-голямо религиозно разнообразие в света.

Изберете здравословни навици

Сингапур се справи добре, като направи „здравословната храна по-евтина и по-достъпна от нездравословната храна“, каза Бютнер. Страната е създала стимули за хранителните заведения, за да предоставят по-здравословни възможности.

Пушенето стана „трудно, непривлекателно и скъпо“, каза Бютнер. „Сингапур свърши добра работа с външния вид на цигарените кутии, с тези снимки на рак на устата... те бяха една от първите страни, които облагаха цигарите.“

Достъпно здравеопазване

Сингапурците се радват на универсално здравеопазване, което означава, че жителите имат достъп до качествени медицински грижи, включително здравни услуги като профилактика, лечение, рехабилитация и други. Правителството работи за създаване на политики, които субсидират разходите за здравеопазване.

Строги закони

Сингапур е известен със строгите си закони. Забраната за дъвчене на дъвка или солените глоби за ядене в градския транспорт са популярни примери.

Известно е обаче, че страната е много строга по отношение на оръжията и наркотиците. Престъплението на едно от двете може да доведе до затвор, дело или смъртно наказание.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии