1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Сингапур е единствената страна в света, която забрани дъвките. Ето защо

Сингапур е единствената страна в света, която забрани дъвките. Ето защо

Забраната е въведена още през 1992 г.

Сингапур е единствената страна в света, която е забранила дъвките. И въпреки че това решение може да звучи странно, изглежда, че има доста добра причина: Да запази страната чиста.

Забраната е въведена през 1992 г. от Лий Куан Ю, първият министър-председател на Сингапур от обявяването на независимостта му през 1965 г. Мечтата на Лий е да създаде Сингапур като „пъривтя оазис в регион на третия свят“. Един от начините да се постигне това, наред с ефективния транспорт и чуждите инвестиции, е чистотата на страната.

Лий, като перфекционист, винаги е смятал дъвките за заплаха за чистотата на страната си. Дори когато консултантите се опитат да го убедят, че дъвките, залепенали по тротоарите, може да са знак за „ креативност в бизнеса“, защото дъвченето помага на хората да мислят по-съсредоточено, Лий отговаря:

„Ако не можете да мислите, защото не можете да дъвчете, опитайте банан.“

Лий разглежда дъвката като отвратителното нещо на вратата на метрото, а не средство за творчество и затова, благодарение на властта, която има като министър-председател в продължение на 31 години, той прокарва закона, който съществува и до днес, казва World Nomad.

Разбира се, в резултат на Споразумението за свободна търговия между САЩ и Сингапур през 2004 г., сега е възможно да се продават дъвки в Сингапур, но само за терапевтични цели (например никотинови дъвки) и само за клиенти с лекарско предписание.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии