1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Тръгва с 300 долара в джоба: 79-годишна жена посети всички страни по света

Свят

Пътуването отнема 50 години

Луиза Ю на 79 години е скочила с парашут в Дубай, изкачила е скалите на Ангола и е гледала звездите на върха на вулкан във Вануату.

През ноември Ю посети Сърбия, с което завърши петгодишната си мисия да посети всички страни по света. Това не е било никак лесно, тъй като е трябвало да работи на две или три места, за да финансира пътуванията си, пише Business Insider. 

"Беше доста трудно; беше много работа. Жонглирах с шофирането от една болница до друга. Но по това време бях млада, на 30 години, така че можех да се справя", казва Ю, имайки предвид кариерата си в областта на медицината.

Започва с 300 долара в джоба си

Ю е родена във Филипините през 1945 г. и се премества в Сейнт Луис по програма за обмен, когато е на 23 години. След като се дипломира, тя си намира работа като медицински технолог и започва да пътува из САЩ в свободното си време, като посещава 45 щата за три години.

"За първи път пътувах с раница на гърба и имах само 300 долара в джоба си, когато пристигнах в САЩ", казва Ю. 

"Не можех да си позволя хотели, затова пътувах с автобус в късните часове, за да мога да спя. На сутринта бях в друг щат и отивах до банята, почиствах си лицето и започвах да разглеждам забележителности", добави тя.

През 70-те години на миналия век Ю започва да мечтае да пътува в чужбина. Поема още една работа в болницата и започва да работи на непълно работно време като туристически агент, за да спести пари за пътуванията си. 

С течение на времето и тъй като работела повече, пречката пред мечтите ѝ за пътуване се променила: сега тя нямала достатъчно време за отпуск, за да пътува толкова, колкото искала.

"Отне ми пет десетилетия, за да завърша. Не е лесно, тъй като работех в болница, където се работи 24 часа, седем дни - имаш смени и не разполагаш със собствено време или график", каза Ю.

"Освен това бях самотна майка, така че трябваше да се грижа за дъщеря си и да работя. Всеки път, когато си вземах отпуск, трябваше да се погрижа някой да се грижи за нея", добави тя. 

Ю разказва, че в крайна сметка имала бърнаут, след като е работила на 16-часови смени в болницата и е получавала малки комисиони като туристически агент. В края на 70-те години тя основава туристическа агенция.

Но когато през 1990 г. започва войната в Персийския залив, бизнесът ѝ претърпява удар и тя го продава. 

Ю казва, че е взела печалбата от продажбата на агенцията си и я е инвестирала в няколко имота в Маями. В крайна сметка това се е изплатило, казва Ю. 

"Работих усилено, спестявах пари и си мислех, че някой ден ще напусна работа и ще правя това, което толкова много ми харесва. Научих толкова много, когато бях сама и независима", казва Ю. 

През последните години Ю казва, че прекарва повечето си време в посещения на далечни кътчета на света, където е лагерувала с племето мундари в Южен Судан и се е излежавала на белите пясъчни плажове на южния тихоокеански остров Кирибати.

И въпреки че посещението на всички държави - членки на ООН, отнема на Ю доста време, тя казва, че пътуването си е заслужавало.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии